• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Patrick Janssens is de nieuwe algemene directeur van RC Genk

  Janssens werd samen met coach McLeish voorgesteld.

  Ex-burgemeester van Antwerpen Patrick Janssens wordt de nieuwe algemene directeur van Racing Genk. Janssens is de opvolger van Dirk Degraen. "Ik ben blij dat ik deel kan uitmaken van dit avontuur", zegt Janssens.

  Patrick Janssens, die zijn liefde voor voetbalclub Beerschot nooit onder stoelen of banken stak, was een vrij man sinds hij twee jaar geleden een nederlaag leed in de gemeenteraadsverkiezingen.

  Zijn uitdager Bart De Wever nam de sjerp in Antwerpen over, waarna Janssens besliste om uit de politiek te stappen. In een zeldzaam interview liet Janssens zich enkele weken geleden ontvallen dat hij een job in de voetbalwereld wel zag zitten. Die functie, als algemeen directeur van Genk, valt hem nu te beurt.

  "Ik kijk al jaren met bewondering - en ook met een beetje afgunst - naar wat er hier in Genk allemaal mogelijk is in het voetbal. Ik denk dat heel wat Antwerpse voetballiefhebbers dat gevoel wel zullen kennen", vertelt Janssens. "Samen met hen zou ik willen dat wat in Genk kan, ook in Antwerpen mogelijk geweest was."

  Janssens was altijd een Beerschot-fan in hart en nieren. "Ik zie niet in waarom mijn liefde voor Beerschot niet te rijmen zou zijn met deze job bij Genk. Als mensen in het voetbal nooit voor een andere club kunnen werken dan die van hun hart, zouden er maar weinig transfers zijn."

  Houben na sollicitatie: "Het zal toch de burgemeester van Antwerpen niet zijn?"

  Opvallend: Patrick Janssens zocht zelf contact met Genk. "Toen men hier afscheid nam van Dirk Degraen, had ik onmiddellijk het gevoel dat dit misschien iets zou zijn waar ik een rol in kon spelen. Ik heb toen een signaal gegeven en van het een is het ander gekomen. Ik ben heel blij dat ik deel kan uitmaken van dit avontuur", zegt Janssens.

  De voormalige politicus moest wel twee keer solliciteren voor hij in Genk ernstig genomen werd. "Bij zijn eerste mail dacht ik: "'Dat zal toch niet de burgermeester van Antwerpen zijn?"", zei voorzitter Herbert Houben.

  Het was dus wel dé Patrick Janssens. "Toen Degraen werd doorgestuurd heb ik per mail gesolliciteerd voor de job, maar er kwam niet direct een antwoord. Bij het ontslag van Ferrera schreef ik een langere mail naar voorzitter Houben. Die belde mij toen wel terug en wij spraken een uur met elkaar. Het klikte en zo kwam alles in een stroomversnelling", legt Janssens uit.

  "Mijn taak is om andere mensen beter te laten samenwerken"

  Patrick Janssens is van plan om op termijn Antwerpen in te ruilen voor Limburg. "Niet zozeer omdat we uit Antwerpen zouden weg willen, want daar is geen enkele reden toe. Maar deze job kun je op lange termijn niet goed doen als je geen deel uitmaakt van die gemeenschap", legt Janssens uit.

  "RC Genk is heel belangrijk voor het gemeenschapsgevoel, niet alleen in Genk, maar in heel Limburg. Genk is niet alleen een voetbalproject. Je kunt dit niet goed doen als je niet dicht in de buurt van de club woont."

  "Mijn taak bij Genk? Het is mijn bedoeling om de andere mensen beter te laten samenwerken en om de lange termijn in het oog te houden. Ik moet de smeerolie zijn tussen de verschillende raderen van de club en een scharnierfunctie vervullen tussen de Raad van Bestuur en het management."

  "Ik kom niet uit de voetbalwereld, maar ik heb wel ervaring in het leiden van een grote groep mensen die een gezamenlijk doel nastreven. Bij Genk zijn er al voldoende mensen aanwezig die iets van voetbal kennen. Maar misschien kan ik hen wel beter leren samenwerken en in dezelfde richting laten kijken."