• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Gaastra na EK zwemmen: "België staat weer op de kaart"

  Gaastra: "België blijft een kleine vijver om in te vissen."

  België begon met weinig verwachtingen aan het EK zwemmen in Berlijn. "Maar het werd een goed toernooi, met het brons op de 4x200 meter vrije slag als kers op de taart", blikt coach Ronald Gaastra tevreden terug. "België staat weer op de kaart en krijgt weer respect."

  Zes Belgische records, vier finales met Louis Croenen, Pieter Timmers, Kimberly Buys en Fanny Lecluyse, Croenen werd vierde op de 200 meter vlinderslag, Timmers vijfde op 200 meter vrije slag en de eerste Europese medaille in 14 jaar. Dat is het Belgische rapport van dit EK.

  "Het blijft een kleine vijver waarin we vissen", geeft Gaastra toe. "Maar we hebben een aantal mensen die weer kunnen meedoen, we staan weer op de kaart en worden weer met respect aangekeken. Dat vind ik belangrijk."

  "Als je ziet met hoeveel pech we te maken kregen dit jaar, met blessures en ziektes, dan hebben we een goed toernooi gedraaid. Met het brons als kers op de taart. Dit EK is voor mij geslaagd."

  En Gaastra schetst een mooi beeld van de toekomst. "De jongens halen hier vertrouwen uit en gaan nog gemotiveerder trainen. De aflossingsploeg voelt ook dat er olympische mogelijkheden zijn. Dan gaan alle neuzen weer in dezelfde richting en kun je weer vooruitgang maken."

  Coach Croenen: "Medailles zullen volgen"

  Aan Croenen zullen we nog veel plezier beleven. Individueel zette de 20-jarige de beste prestatie neer. "Louis leeft voor zijn sport", zegt zijn coach Rik Valcke. "Hij is supergefocust en werkt af tot in de details."

  "Als een zwemmer van 20 dit kan, dan ben je een klasbak en gaan we daar nog van horen. Ik ben zeker dat er nog medailles zullen komen."

  "Timmers heeft stappen gezet"

  Gaastra heeft Timmers onder zijn hoede. "En die heeft in Berlijn getoond wat een potentieel hij heeft. Zijn tijd in de 200 aflossing, 1'45"1 is ongelooflijk. Dat was een wereldprestatie. De VS zou heel blij zijn met zo'n zwemmer."

  "Ook zijn opening in de 4x100, 22"5, was gigantisch snel. Hij heeft stappen gezet. Zijn potentieel is duidelijk, alleen moeten we het er ook individueel uit zien te krijgen. Die puzzel moeten we leggen."

  Gaastra coacht ook de aflossingsteams: "En die hebben me heel aangenaam verrast. En dan te weten dat we hier niet echt top-top-top zijn."

  "Van de aanwezige jongens weten we dat Glenn Surgeloose en Manu Vanluchene sneller kunnen. We hebben gelukkig Louis bijgekregen, dat belooft een topper te worden. We moeten vijf man hebben, dan kunnen we schuiven."

  De estafette blijft een project waarin de Vlaamse Zwemfederatie wil blijven investeren. "Absoluut. De 4x100 en vooral de 4x200 moeten een speerpunt zijn."