• home
 • video
 • pas verschenen

  Terpstra gediskwalificeerd na opstootje met "jankerd" Wynants

  Wynants en Terpstra kregen het met elkaar aan de stok.

  Zoek niet naar Niki Terpstra in de eindstand van de Eneco Tour. De Nederlander werd uit de uitslag geschrapt na een robbertje vechten met Maarten Wynants. Terpstra reageerde eerst scherp ("Door iemand als Wynants laat ik me niet opzijduwen"), maar kwam nadien tot inkeer ("Ik was mezelf niet").

  Niki Terpstra (Omega Pharma-Quick Step) kreeg in de slotrit van de Eneco Tour geen vrije doorgang van Maarten Wynants (Belkin) en uitte daarover zijn ongenoegen met een kwak met zijn elleboog. Wynants reageerde op dezelfde manier, waarna Terpstra nog een duw gaf.

  "Zulke zaken kunnen echt niet", zegt UCI-commissaris Luc Geysen. "Tijdens de race zelf hadden we niks opgemerkt, maar toen we ervan hoorden, hebben we de beelden opgevraagd." Wynants kwam er vanaf met een tijdstraf, aanstoker Terpstra werd zelfs gediskwalificeerd.

  "Ik heb hem alleen wat tegengehouden", vergoeilijkte Terpstra aanvankelijk zijn daden nog. "Door iemand als Wynants laat ik me niet opzijduwen. Hij duwt me weg en ik geef een tikje terug. Het zag er spectaculairder uit dan het was."

  Voor Wynants was het incident na de race afgesloten. "Niki doet dat soort dingen wel vaker. Morgen zijn we het weer vergeten." Terpstra daarentegen wou aanvankelijk geen excuses aanbieden. "Ik zeg niets meer tegen hem. Het is nogal een jankerd."

  Even later: "Domme actie en bied excuses aan"

  Een paar uur na de wedstrijd trok Niki Terpstra dan toch het boetekleed aan. "Ik heb spijt van mijn actie. Ik wil mijn excuses aanbieden aan Maarten Wynants en Belkin, want ik heb hem en de andere renners in gevaar gebracht."

  "Ik bied ook mijn excuses aan aan mijn ploegmaats, want ze hebben hard gewerkt voor mij en door die domme actie was dat uiteindelijk voor niets. Ik vocht voor mijn zevende plaats in de eindstand en ging daarin iets te ver."

  "Iedereen weet dat ik een renner ben met veel charisma, maar dat mag niet veranderen in gedrag dat anderen kan schaden. Het is voor mij een belangrijke les om met dit soort situaties om te gaan."