• home
 • video
 • pas verschenen

  Meert: "Thiam kan goud pakken in Rio... in het hoogspringen"

  Nafi Thiam was een Belgisch lichtpuntje op het EK atletiek.

  Memorial-organisator en atletiekkenner Wilfried Meert maakt bij Sporza de balans op van het EK atletiek. "We hadden er meer van verwacht", zegt Meert. "Dit had het hoogtepunt van de carrière van de Borlées moeten worden, maar de balans is dramatisch."

  België sluit het EK atletiek in Zürich af met slechts één medaille, het brons van Nafi Thiam in de zevenkamp. "We hadden er meer van verwacht. Dit had hét jaar van de Borlées moeten worden", zegt Wilfried Meert.

  "Deze winter spraken ze van goud en zilver op de 400 meter en een medaille op de estafette. Dit had het hoogtepunt van hun carrière moeten worden. Ze leven hier al jaren naartoe. Maar de balans is dramatisch."

  "Het is een pechjaar geweest voor de Borlées, zoveel pech zullen ze wellicht nooit meer hebben. Je mag ook niet vergeten dat ze er al sinds 2008 staan, op een loodzwaar nummer. Ze worden ook niet geprepareerd zoals dat in andere landen blijkbaar wel nog gebeurt."

  "De Borlées zijn misschien wat gesloopt door al die arbeid. Ik zou (coach en vader) Jacques dan ook aanraden om volgend seizoen een sabbatjaar te nemen. Dan zijn ze weer fris voor het olympische jaar."

  "Thiam zal het pad van Hellebaut volgen"

  De 19-jarige Nafi Thiam is een lichtpuntje voor de Belgische atletiek. "Het is geweldig dat ze 1,97 meter springt, maar de loopnummers zullen wellicht altijd haar zwakke punt blijven", zegt Wilfried Meert (foto).

  "Ik vermoed dat ze een loopbaan zoals Tia Hellebaut tegemoet gaat. Eerst een basis leggen in de meerkamp, om sterker te worden, en dan overschakelen op het hoogspringen."

  "Misschien moet ze dat volgend jaar al doen. Ik denk dat ze nu al mag dromen van hoogspringgoud in Rio. Er staat een hele generatie hoogspringsters op het punt af te haken. Thiam kan de fakkel overnemen."

  "We zijn Europees kampioen van de stages"

  Wilfried Meert heeft ten slotte nog een paar bedenkingen bij de voorbereiding van sommige Belgische atleten. "We zijn Europees kampioen van de stages. We zijn altijd op stage, maar lopen nooit."

  "Andere landen werken ook stages af, maar in de winter. Voor de rest scherpen ze hun conditie aan in de wedstrijden. Zo leren ze tegen de wereldtop te lopen en dat geeft hen zelfvertrouwen."