• home
 • video
 • pas verschenen

  Thiam pakt bronzen medaille in de zevenkamp

  Thiam (19) verovert brons op de zevenkamp.

  De eerste Belgische medaille op het EK atletiek is binnen. Met een persoonlijk record op de 800m heeft Nafi Thiam (19) de bronzen plak veroverd in de zevenkamp.

  Nafi Thiam sloot de eerste dag van de zevenkamp gisteren af op de eerste plaats, maar werd tijdens het verspringen meteen uit haar leiderstroon geduwd.

  De Belgische medaillehoop liet een sprong optekenen van 6m37 en bleef zo'n 20 centimeter onder haar persoonlijk record. Het gevolg: Thiam tuimelde naar de tweede plek, maar bleef op medaillekoers.

  Tijdens het speerwerpen was het zaak om haar puntentotaal nog ferm aan te dikken, want aan de 800m - het slotnummer - heeft Thiam een broertje dood. Onze jonge meerkampster bleef steken op 49m69, waarmee ze naar de derde plaats zakte.

  Op de 800m haakte Thiam - zoals verwacht - snel af. Maar de atletiekbelofte had haar race perfect ingedeeld. Met een persoonlijk record (2'20"79) verzekerde ze zich van de bronzen medaille. Een bijzonder knappe prestatie van Thiam, die over 4 dagen haar 20e verjaardag viert.

  Thiam: "Ongelooflijk en ik ben nog maar 19"

  Nafi Thiam was uiteraard door het dolle heen met haar derde plaats. "Het is schitterend dat ik als 19-jarige met het brons naar huis mag terugkeren", vertelt Thiam.

  "De dagen voor de start van de zevenkamp was ik al blij als ik de competitie zou kunnen beëindigen, want in de aanloop sukkelde ik met fysieke kwaaltjes."

  "Ik wist dat ik op de 800m een persoonlijk record moest lopen, want de nummer 5 (Schwarzkopf, red) loopt normaal gezien tien seconden sneller dan ik. Maar ik koos voor mijn eigen ritme en hield die Duitse in het vizier."

  Toen ze op het podium de Belgische vlag zag wapperen, weekten de emoties zich los bij Thiam. "Dat was een ongelooflijk gevoel. Ik ben heel trots en hoop dat ik de Belgen die nog in actie komen een extra stimulans geef met deze prestatie."