• home
 • video
 • pas verschenen

  Borkelmans: "Van Buyten heeft alles uit carrière gehaald"

  Borkelmans: "Het was een plezier om met Van Buyten te werken."

  Daniel Van Buyten heeft - niet geheel onverwacht - zijn voetbalpensioen aangekondigd. De WK-kwartfinale tegen Argentinië was zijn laatste wedstrijd. Vital Borkemans, de assistent van Marc Wilmots, kan alleen maar lovende woorden brengen aan het adres van Van Buyten.

  "Ik kan Daniel wel begrijpen", zegt Vital Borkelmans bij Sporza. "Hij voelt zich nog goed, heeft geen gram vet en verzorgt zich ongelofelijk goed. Hij kon gemakkelijk nog enkele jaren voetballen, maar wellicht spelen andere zaken een rol: gezellig thuis zijn en genieten van de familie."

  Borkelmans werkte bij de Rode Duivels de voorbije twee jaar met Daniel Van Buyten. "Ik ben trots op die periode. Ik heb veel vertrouwen in hem gehad en heb veel respect voor hem. Het was altijd een plezier om hem op training bezig te zien. Wanneer iedereen wat wou rusten, was hij nog altijd bezig met zijn lichaam."

  "Dat heeft hij op het WK ook geïllustreerd. Daar heeft hij bewezen wat voor een atleet hij is. Ik vind het jammer dat zulke spelers stoppen."

  Van Buyten ging bij de Rode Duivels wel af en toe in de fout. "Je moet kijken naar de ploeg die toen speelde. Die telde met Van Buyten maar één grote naam. Hij werd anders bekeken, omdat hij veel verdiende. Maar de nationale ploeg was toen niet rijp."

  "Bij een fout was hij steeds de rotte appel, maar iedereen maakt wel eens een fout. Hij heeft het moeilijk gehad in België. Hij werd altijd afgemaakt door de media. Maar met een geweldige prestatie op het WK heeft hij iedereen de mond gesnoerd."

  "De voorbije jaren heeft hij wel meer appreciatie gekregen. Hij is altijd in zichzelf blijven geloven. Op het WK wou hij tonen hoe sterk hij was. Hij wou het ongelijk van iedereen bewijzen."

  "Ik zet Daniel op eerste plaats in de geschiedenis"

  De prijzenkast van Daniel Van Buyten oogt wel indrukwekkend. "Veel spelers kunnen alleen maar dromen van zo'n carrière. Hij heeft alles gewonnen, behalve de wereldtitel. Hij heeft alles uit zijn loopbaan gehaald."

  "Voor veel jonge spelers heeft hij ook het pad naar het buitenland geëffend. Hij was altijd rustig en het is een voordeel dat je zoiets uitstraalt bij je club. Zo zien de buitenlandse ploegen hoe Belgen in elkaar zitten en hoe gedreven ze kunnen zijn op het veld. Dat heeft hij bewezen."

  Waar plaatst Borkelmans de verdediger dan in de Belgische voetbalgeschiedenis? "Ik durf hem, dankzij zijn persoonlijkheid en prestaties, op de eerste plaats zetten. Er is geen enkele Belg die dat kan evenaren."