• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "Dit is een uitstekende transfer voor Anderlecht"

  De verrassende overstap van Steven Defour vanuit Porto maakt de tongen los. Peter Vandenbempt analyseert: "Het ligt in de lijn van de verwachtingen dat Defour een sleutelrol zal spelen bij Anderlecht, in de competitie en de Champions League. Anderlecht had absoluut een leidersfiguur als hij nodig."

  Dit is een transfer die om allerlei redenen tot voor kort voor onmogelijk gehouden werd. Ik weet dat Anderlecht het in de winterstop al een keer geprobeerd heeft, maar toen was Defour nog veel te duur en mikte hij hoger dan onze competitie.

  Er speelde ook het sentiment mee - al speelt dat in voetbal geen rol - dat hij het symbool geweest is van de revival van Standard met een eerste landstitel na 25 jaar. Defour was niet zomaar een speler. Hij was een cultheld voor de supporters en verklaarde destijds dat hij zich niet kon inbeelden ooit voor Anderlecht te spelen.

  Ik kan me voorstellen dat het voor de supporters van Standard een zware klap is dat hun held nu voor de grote concurrent uit Brussel gaat spelen. Maar goed, niets is onmogelijk in het voetbal.

  PSV bood dan wel meer transfergeld dan Anderlecht, Anderlecht bood dan weer meer salaris dan PSV, denk ik. Het Nederlandse voetbal staat niet noodzakelijk nog veel hoger dan het onze.

  Onderschat verder ook de rol van Luciano D'Onofrio niet. Hij heeft heel veel invloed bij Porto, kan er heel overtuigend spreken en was door zijn investeringsmaatschappij nog een beetje eigenaar van Defour. Dat zal ook wel een rol gespeeld hebben.

  "Ligt in lijn der verwachtingen dat hij sleutelrol zal spelen"

  Ik denk dat Anderlecht een uitstekende transfer doet. Ze hadden absoluut een leidersfiguur nodig op het veld en in de kleedkamer. Ze hebben een jonge ploeg en de vertrokken Kouyaté, de man van de play-offs, wordt node gemist, ook al is Defour een ander type.

  Voor Defour zelf moet het nog blijken of het een goeie zet is, maar ik denk van wel. Vooral omdat hij de voorbije jaren te weinig gespeeld heeft bij Porto.

  Het ligt in de lijn van de verwachtingen dat hij een sleutelrol zal spelen in de competitie en de Champions League, zodat hij daarna - hij is nog altijd maar 26 en dat zal toch de bedoeling zijn - weer een stap hogerop kan zetten en het opnieuw kan proberen in het buitenland.

  Ik denk dat Defour zelf teleurgesteld zal zijn over zijn periode bij Porto. Hij vertrok als grote patron van Standard en Gouden Schoen. Hoewel hij zeker vooruitgang geboekt zal hebben, denk ik dat hij er meer van verwacht zal hebben.

  "Als hij top is, zal hij zijn plaats in de nationale kern behouden"

  Wat dit betekent voor de nationale ploeg? Dat valt te bezien. Het is algemeen bekend dat Marc Wilmots geen hoge pet op heeft over het Belgische voetbal, maar voor deze EK-voorronde kiest hij spelers die fit zijn en elke week spelen.

  Als Defour echt top is in de Belgische competitie en de Champions League zal hij zeker zijn plaats in de kern behouden. Eerste keuze was hij toch al niet, dus ik denk niet dat deze transfer op dat vlak een verschil zal maken.

  Peter Vandenbempt