• home
 • video
 • pas verschenen

  Van der Plaetsen sluit 10-kamp af als 10e, Pittomvils 14e

  Niels Pittomvils was sneller dan Van der Plaetsen op de horden.

  De tienkamp is geen succes geworden voor Thomas Van der Plaetsen, die op een teleurstellende tiende plaats strandde met 8.105 punten. Niels Pittomvils (7.852 punten) eindigde vier plaatsen verder.

  Pittomvils klopt Van der Plaetsen op de horden

  De tienkamp begon op dag 2 met de 110 meter horden. De twee Belgen liepen naast elkaar in dezelfde reeks. Na een valse start leek Pittomvils een beetje uit concentratie, want hij schoot niet goed uit de startblokken.

  Hij herpakte zich echter en snelde in geen tijd Thomas Van der Plaetsen voorbij. Die had het heel wat moeilijker en tikte de laatste horde stevig aan.

  Pittomvils finishte vierde in een knappe 14"63, slechts vier honderdste seconde boven zijn persoonlijke record. Van der Plaetsen zette 14"85 neer en beleefde zo opnieuw een moeizaam begin van de dag.

  Van der Plaetsen verloor wel geen terrein in het klassement en kampeert op de tiende plek. Pittomvils won een plaatsje en staat 20e.

  Pittomvils werpt persoonlijk record

  Ook in het discuswerpen stonden de Belgen zij aan zij. Eerst mocht Thomas Van der Plaetsen werpen. Hij gooide meteen voorbij het 40meter-punt: 41,92 meter. Hij maakte daarmee 26 punten goed op zijn PR-schema.

  Daarna was het meteen de beurt aan Niels Pittomvils. Die schudde een geweldige worp uit zijn mouw en de discus landde flink wat verder: 44,74 meter. Een betere worp dan tijdens de tienkamp waarin hij zijn persoonlijk record vestigde.

  Beide Belgen raakten niet meer verder dan hun uitstekende eerste worp. Door zijn sterke prestatie klimt Pittomvils opnieuw twee plaatsjes naar de 18e plaats. Thomas Van der Plaetsen blijft vastgeroest op de 10e plek.

  Regen en wind teisteren polsstokspringen

  De weerselementen verstoorden het polsstokspringen tot twee keer toe. Eerst strooide de regen roet in het eten, daarna was de hevige wind de boosdoener.

  Van der Plaetsen katapulteerde zichzelf over 5m20 en bleef daarmee 20 centimeter onder zijn record. Pittomvils, van zijn kant, zweefde over 5m10. Een knappe prestatie, waarmee hij zijn persoonlijk record (5m20) net niet evenaarde.

  Van der Plaetsen stelt teleur, Pittomvils eindigt sterk

  In het speerwerpen geraakte Van der Plaetsen bij zijn eerste twee pogingen niet verder dan 57m. Geen hoogvlieger dus, maar bij zijn laatste kans verbeterde hij zich nog tot 60m95. Pittomvils keilde zijn speer 57m76 ver.

  Op het slotonderdeel - de 1.500m - was het zwoegen voor Van der Plaetsen, die een tijd liet optekenen van 4'48"18. Met een sterk eindschot rolde Pittomvils (4'38"57) nog enkele tegenstanders op in de slotmeters.

  Van der Plaetsen beëindigt de tienkamp zo op een teleurstellende 10e plek, met 8.105 punten. Ruim onder zijn persoonlijk record (8.255 ptn). Op de 14e plaats vinden we Pittomvils terug (7.852 ptn).

  Van der Plaetsen: "Heel wat prestaties onder mijn niveau"

  Thomas Van der Plaetsen was hard voor zichzelf bij Sporza. "Dit was niet goed. Ik kende niet de dagen die ik verwacht had", zegt hij. "Blijkbaar was ik geen 100%, want heel wat prestaties waren onder mijn niveau. Maar ik kan er niet zoveel aan doen, ik was er niet klaar voor."

  "De conditie was dit jaar goed. Het was mijn eerste seizoen zonder echt grote blessures. Maar op dit EK waren mijn loopnummers onder mijn niveau. Ik recupereerde ook slecht."

  "Het is bizar. Ik heb nog geprobeerd om bij de andere onderdelen wat punten te sprokkelen, om zo die slechte loopnummers weg te werken. Maar ik word maar 10e. Ik had beter willen presteren, al lag het niveau bij iedereen hoog."

  Pittomvils: "Nog veel groeimarge"

  Het was een tevreden Niels Pittomvils die Sporza na afloop van de tienkamp te woord stond. "Het was echt super!" Over de prestatie ben ik wel wat teleurgesteld. Maar 14e eindigen op een EK en pas 22 zijn. Dat  is heel mooi."

  "Het polsstokspringen was rampzalig. Met de onderbrekingen erbij duurde dat meer dan zes uur. Op de tweede dag van de tienkamp kan je zoiets missen als kiespijn. Daarna was het vet dan ook van de soep."

  "Ik denk dat ik de volgende jaren zeker nog kan groeien. Op geen enkele discipline heb ik momenteel het gevoel dat ik mijn limiet bereikt heb."