• home
 • video
 • pas verschenen

  Abdi wordt 5e op 10.000m, Farah verovert goud

  Abdi moet tevreden zijn met de vijfde plaats.

  Bashir Abdi is er op het EK atletiek net niet in geslaagd om een medaille te pakken op de 10.000m. Onze landgenoot legde beslag op de 5e plaats, het goud ging zoals verwacht naar Mo Farah. Koen Naert en Mats Lunders moesten vrede nemen met plaatsen 11 en 13.

  Twee jaar geleden viel Bashir Abdi maar net naast het EK-podium, iets wat hij in Zürich koste wat kost wou vermijden. Samen met landgenoten Koen Naert en Mats Lunders vatte Abdi in de beginfase post in de tweede helft van het veld.

  Maar de Belg met Somalische roots schoof daarna zoetjesaan op. Abdi kampeerde lange tijd in vijfde positie, twee stekjes achter topfavoriet Mo Farah. Met z'n vijven doken ze de laatste baanronde in. Abdi was nog steeds aan boord.

  De laatste hectometers waren er te veel aan voor Abdi, die vrede moest nemen met de vijfde plaats (28'13"61). Wereld- en olympisch kampioen Mo Farah ging zoals verwacht met de gouden plak lopen.

  In de achtergrond liep Koen Naert naar de 11e plaats (29'04"87), Mats Lunders werd enkele tellen later 13e (29'12"86).

  Abdi: "Enorm ontgoocheld"

  • Bashir Abdi (5e): "Ik ben enorm ontgoocheld. Bijna de hele wedstrijd lang kon ik controleren, maar in de laatste ronde had ik geen versnelling meer in huis. Het was een wedstrijd op heel hoog niveau. Als ik zie dat iemand als Bob Tahri naast een medaille grijpt, zegt dat veel. Dit is wel heel jammer, want ik werk zo hard. Ik snak gewoon naar een rustperiode. Mijn seizoen duurt al veel te lang, maar op de 5 kilometer ga ik toch nog eens alles geven."
  • Koen Naert (11e): "Het was geen gemakkelijke wedstrijd. Ik had geen slechte dag, maar had ook geen super gevoel. Daar had ik toch op gehoopt. Ik wou een plaats in de top 10, maar dat is net niet gelukt. Al moet ik tevreden zijn."
  • Mats Lunders (13e): "Ik had op meer gehoopt, toch op de top 12. Ik voelde me goed, maar ben niet tevreden. Ik heb een stuk alleen moeten lopen en kon Koen op het einde ook niet meer volgen."