• home
 • video
 • pas verschenen

  Wilmots: "Het WK? Ik zou alles precies hetzelfde doen"

  "Voor de EK-kwalificatie reken ik op zo'n 30 spelers."

  Bondscoach Marc Wilmots blikt nog een keer terug op het WK in Brazilië. "Ik zou alles precies hetzelfde doen." Nu telt alleen nog het EK, al is Wilmots niet honderd procent zeker dat hij er in Frankrijk nog bij zal zijn. "Ik doe dit nog heel graag, maar ik kan elk moment weg."

  "Het heeft geen zin om te praten over een gemiste kans"

  In de Mediahuis-kranten kijkt Marc Wilmots nog een laatste keer achterom, naar het WK in Brazilië. "Ik had mijn evaluatie meteen na de uitschakeling al klaar. Ik heb niet meer uitgebreid teruggeblikt."

  "Ik zou alles precies hetzelfde doen", besluit Wilmots. Na de uitschakeling in de kwartfinale tegen Argentinië kwam er nochtans kritiek op de bondscoach. Er werd te weinig op tactiek en stilstaande fases getraind en het spelniveau lag te laag. "Bij een club zou ik anders trainen, maar dit is de nationale ploeg. De spelers wisten echt wel wat ze moesten doen."

  "We moeten ook realistisch blijven. We hadden de jongste groep van het toernooi. Je mag niet vergeten vanwaar we komen. We weten dat we er dichtbij waren en dat het moeilijk wordt om ooit weer zo dicht te komen, maar ik wil niet spreken over een gemiste kans. Dat is onzin. Sommigen moeten met hun voetjes weer op de grond worden gezet."

  "Voorlopig denk ik niet aan vertrekken, maar ik beloof niets"

  Het WK lijkt voor Wilmots een afgesloten hoofdstuk, het vizier is nu gericht op Frankrijk, op het EK 2016. "Daar willen we de halve finale spelen. Let op, ik zeg willen, niet zullen. Eerst moeten we door de kwalificaties geraken."

  "Ik reken daarvoor op zo'n dertig spelers. Uiteraard de kern vanop het WK, maar ook de jongens die toen op de reservelijst stonden. In doel blijft Courtois zeker tot december de nummer een. Ik weet dat hij bij Chelsea misschien op de bank belandt. Dan zal ik de situatie opnieuw evalueren."

  Verschillende Rode Duivels trokken naar een nieuwe club of hopen nog op een transfer. "De vraag is: Wie gaat spelen? Wie op de bank zit, maakt het me moeilijk. We hebben tijdens de kwalificaties niet genoeg tijd om matchritme op te bouwen. Veldspelers moeten spelen bij hun club. Slechts heel uitzonderlijk wijk ik daarvan af."

  De bondscoach ging ook al een kijkje nemen in Bordeaux, de mogelijke verblijfplaats tijdens het EK. Toch wil Wilmots niet beloven dat hij er zelf nog bij zal zijn in Frankrijk. "Ik heb voorlopig geen plannen om te vertrekken. Ik doe dit nog heel graag. Maar ik wil niets beloven. Beide partijen hebben ontsnappingsmogelijkheden. Alles hangt af van het moment en de club, maar in principe kan ik elk moment weg."

  "Werken wij wel hard genoeg in België?"

  Ook bondscoach Marc Wilmots houdt de transfermarkt nauwlettend in de gaten. Verschillende van zijn Rode Duivels zochten andere oorden op, ook Thomas Vermaelen. "Hij is blij, dat is het belangrijkste. Natuurlijk is een speler het gelukkigst als hij op het veld staat. Ik hoop heel hard dat hij speelt."

  "Ook Origi heeft zijn droomtransfer beet. Ik heb er met hem over gesproken en ik heb hem gezegd dat hij beter nog een jaartje bij Lille blijft." Steven Defour wacht nog op een transfer. "Een terugkeer naar België? Het belangrijkste is dat hij speelt, dus misschien heeft hij geen andere keuze."

  Over de Belgische competitie heeft Wimots zijn twijfels. "Thorgan Hazard, Batshuayi en Malanda zijn vertrokken en ze zeggen allemaal hetzelfde: hoe zwaar het wel niet is in het buitenland. Moeten we ons dan geen vragen stellen? Werken wij hier wel hard genoeg?"