• home
 • video
 • pas verschenen

  "Tranquilo, tranquilo, maar het komt in orde in Rio"

  Evi Van Acker op de Suikerbroodberg in Rio de Janeiro.

  Evi Van Acker heeft alle vertrouwen in de organisatie van de Olympische Spelen in 2016. "Vorige maand was er nog helemaal niets in de olympische haven van Rio de Janeiro. Nu wel", vertelt de zeilster vanuit Brazilië. "En het decor om in te varen is fantastisch."

  Evi Van Acker heeft vorige week deelgenomen aan het testevenement voor de zeilers in Rio de Janeiro. In korte tijd zijn de werkzaamheden flink opgeschoten, merkt ze op.

  "Vorige maand tijdens een trainingsstage was er nog helemaal niets in de olympische haven. Nu wel, nu lag er wel een helling om onze boot te water te laten", vertelt Van Acker.

  "Ze zijn traag, maar als het moet lukt het blijkbaar wel. "Tranquilo, tranquilo" zeggen ze altijd, maar ik heb wel het gevoel dat ze het voor mekaar krijgen. Het testevenement was ook goed georganiseerd."

  "Het decor om in te zeilen in Rio is fantastisch. Je kijkt de hele tijd op het Christus-beeld en de Suikerbroodberg. Ondertussen is het water ook iets properder. Er ligt minder vuilnis, maar nog steeds te veel."

  "Rio moet me liggen als allround zeiler"

  Evi Van Acker zeilde haar Laser Radial-boot naar de derde plaats op het testevenement. "Een heel interessante wedstrijd", vindt ze.

  "De zeilomstandigheden in Rio zijn erg verschillend, dat maakt het moeilijk."

  "De eerste dagen hebben we buiten de Guanabarabaai gevaren. Daar stond veel wind en zeilden we tussen hoge golven. Heel erg leerrijk. De laatste dagen hebben we in de baai gevaren. Daar zijn dan weer geen golven."

  "Die wisselende omstandigheden moeten in mijn voordeel spelen. Sommigen varen goed met weinig wind, anderen dan weer met veel wind en ik ben een allround zeiler en vaar constant. Rio moet me dus liggen."

  Een vuilnisbelt op het water van Rio