• home
 • video
 • pas verschenen

  België weer met negen renners naar WK wielrennen

  "Ik zal nu twee jongens minder moeten teleurstellen."

  België mocht vorig jaar slechts zeven renners meenemen naar het WK wielrennen, maar dit jaar worden dat er weer negen. "Tactisch zal dit gevolgen hebben", zegt bondscoach Carlo Bomans in Het Nieuwsblad.

  Vorig jaar verzamelden de Belgen zo weinig punten in de World Tour dat ons land uit de top tien viel van de landenranking. Dit jaar gaat het een stuk beter en staat België zevende. Met enkel nog de Clasica San Sebastian en de Ronde van Polen die meetellen voor dat klassement, kan België zo goed als onmogelijk nog uit de top tien tuimelen.

  "Vorig jaar reden we een mager voorjaar en viel Jurgen Van den Broeck uit in de Tour. Dit jaar was ook nog niet super, maar we pakten wel veel punten in het voorjaar en Van den Broeck sprokkelde zowel in de Dauphiné als in de Tour punten."

  Bondscoach Carlo Bomans mag dus negen in plaats van zeven renners meenemen naar Ponferrada, waar de profs op 28 september hun WK rijden.

  "Ik zal nu twee jongens minder moeten teleurstellen", haalt Bomans een van de voordelen aan. "Maar ook tactisch zal dit gevolgen hebben. Niet dat we de koers zullen moeten dragen, maar als er een gat gedicht moet worden, kan ik twee jongens meer opofferen."

  "Het is een parcours voor sterke renners met een snel eindschot", blikt Bomans kort vooruit naar september. "Ik heb al heel wat namen op papier, vanaf nu moet ik alleen nog maar schrappen."

  "Komende weken enkele persoonlijke gesprekken"

  Namen geeft Bomans nog niet prijs, maar het parcours lijkt spek voor de bek van bijvoorbeeld Boonen, Gilbert, Van Avermaet en Vanmarcke. "Dan moeten ze wel hun niveau halen", benadrukt Bomans. "Gilbert heeft in het ziekenhuis gelegen, Boonen is op zijn gat gevallen, Vanmarcke en Van Avermaet moeten zich weer opladen na een zware Tour."

  "De komende weken probeer ik een aantal renners persoonlijk te spreken om te peilen hoe goed ze nog zijn en hoe het met hun motivatie gesteld is. In de loop van het jaar zijn er veel die roepen dat ze naar het WK willen, maar voor mij telt alleen hoe goed ze zijn in september."

  De Belgische puntenpakkers:

  1. Sep Vanmarcke (200)
  2. Philippe Gilbert (103)
  3. Stijn Vandenbergh (100)
  4. Greg Van Avermaet (98)
  5. Jurgen Van den Broeck (96)