• home
 • video
 • pas verschenen

  Meersman kan eindelijk vieren in Wallonië

  Meersman verzamelde de voorbije dagen de tweede plaatsen.

  Gianni Meersman is de eindwinnaar van de Ronde van Wallonië. Meer nog, na vier tweede plaatsen de voorbije dagen kon Meersman vandaag eindelijk zijn etappe winnen. Hij was in de slotrit sneller dan Yves Lampaert in een groepssprint.

  Gianni Meersman was de voorbije dagen de "koning van de regelmaat" in de Ronde van Wallonië. Dankzij vier tweede plaatsen had hij ook een mooie voorsprong uitgebouwd in het klassement, maar het parcours van de slotetappe oogde bijzonder pittig.

  Het peloton moest een mini-versie van Luik-Bastenaken-Luik afwerken, met onder meer de beklimmingen van de Roche aux Faucons, de Saint-Nicolas en de klim naar Ans.

  Tim Wellens (Lotto-Belisol) gooide na de Roche aux Faucons de knuppel in het hoenderhok, maar de ploegmaats van leider Meersman lieten hem niet te ver rijden. Op 5 kilometer van de aankomst werd hij gegrepen.

  Het tempo van Omega Pharma-Quick Step lag te hoog voor aanvallen en dus zou het net als in de vorige etappes tot een groepssprint komen. Stybar piloteerde Meersman, die het deze keer wel kon afmaken. Het dagpodium kleurde met Lampaert en Stuyven volledig Belgisch.

  Meersman: "Ben mijn ploeg zeer dankbaar"

  In 2012 verspeelde Gianni Meersman de eindzege nog in de slotrit. "Ik heb er wel even aan gedacht", reageert de eindwinnaar. "Ik verloor toen met één seconde, nu heb ik 33 seconden voorsprong. Dat doet deugd. Ik ben zeer tevreden, zeker na al die tweede plaatsen."

  Op de Roche aux Faucons zag Meersman wel af. "Ik zat volledig à bloc. Maar ik ben nooit in het rood gegaan, bleef rustig en ben op mijn eigen tempo naar boven gereden."

  "Ik moet vooral mijn team zeer dankbaar zijn. De ploeg heeft enorm hard gewerkt. Ze bleven mijn kaart trekken en kozen voluit voor mij. En in die laatste kilometer trokken ze alles op één lint: super!"

  Uitslag rit 5:

  01. Gianni Meersman 181 km in 4u33'00"
  02. Yves Lampaert - z.t.
  03. Jasper Stuyven
  04. Lloyd Mondory (Fra)
  05. Christophe Laporte (Fra)
  06. Silvan Dillier (Zwi)
  07. Anthony Roux (Fra)
  08. Pablo Lastras (Spa)
  09. Viatsjeslav Koeznetsov (Rus)
  10. Zdenek Stybar (Tsj)

  Eindklassement:

  01. Gianni Meersman in 22u17'11"
  02. Juan Jose Lobato (Spa) - 30"
  03. Silvan Dillier (Zwi) - 33"
  04. Tom Van Asbroeck - z.t.
  05. Zico Waeytens - 34"
  06. Christopher Juul-Jensen (Den) - 38"
  07. Viatsjeslav Koeznetsov (Rus) - 40"
  08. Lloyd Mondory (Fra) - 41"
  09. Pim Ligthart (Ned) - z.t.
  10. Pavel Kosjetkov (Rus) - 42"