• home
 • video
 • pas verschenen

  Wijnants: "Het ontslag van Ferrera is onverwacht én ongepast"

  Racing Genk zette dinsdag coach Emilio Ferrera op straat, na amper één speeldag. Voetbalcommentator Stef Wijnants is scherp voor het Genkse bestuur. "Dat moet dringend voor de spiegel gaan staan", klinkt het.

  Stef Wijnants over het ontslag van Emilio Ferrera:

  • Alles in de schoenen van Ferrera schuiven, is niet correct
  • Enkele Genkse bestuursleden moeten voor de spiegel gaan staan
  • Racing Genk moet afstappen van zijn visie

  Jammer dat Ferrera niet meer steun kreeg

  Ik vind het ontslag van Emilio Ferrera onverwacht én ongepast. De kloof moet al voor de aftrap van die match in Mechelen heel diep geweest zijn, want op basis van één match kun je iemand toch niet ontslaan? Het klikte niet met het bestuur, met de spelers en met de technische staf, maar die vragen moeten ze zich toch voor die match ook al gesteld hebben?

  Bij zijn aanstelling stond al niet iedereen vol achter de keuze voor Ferrera. Dat is een ander mens dan zijn voorganger Mario Been: wat meer teruggetrokken, iets minder overleg. Met Been was de technische staf een open en enthousiaste mens gewoon.

  De spelersgroep heeft bovendien geen fierheid, geen clubgevoel, neemt geen verantwoordelijkheid. Het zijn allemaal eilandjes die naar hun bankrekening kijken. Ferrera kon die niet managen, maar dat is niet eens zijn fout. Ze hebben daar een groep van meer dan 30 spelers. Het is niet correct om dat allemaal in de schoenen van Ferrera te schuiven.

  Ferrera is een professor, bezeten van het spelletje. Het is jammer dat hij niet meer steun gekregen heeft. Maar eerlijk is eerlijk: ik heb altijd gezegd dat hij niet de juiste man op de juiste plaats op het juiste tijdstip was. Die spelersgroep had iemand nodig die kan begeesteren en dat is nu eenmaal niet de kracht van Ferrera. Hij is gewoon helemaal verkeerd gecast.

  Mensen die Ferrera contractverlenging gaven, moeten voor spiegel gaan staan

  Emilio Ferrera is wel niet zonder fouten. Blijkbaar waren er afspraken gemaakt om spelers die echt moeten vertrekken niet op te stellen en dat heeft hij in die wedstrijd op Mechelen wel gedaan. Die spelers deden het ook niet goed.

  En hij koos ook voor een ander doelman dan degene die door de gezaghebbende keeperstrainer Guy Martens was voorgesteld. Er was ook gezegd dat er met meer jongeren moest worden gespeeld en dat deed hij ook niet. Dat kun je er maar beter snel komaf mee maken.

  Toch vraag ik me af wat het bestuur in de voorbereiding gedaan heeft met die trainer. Er moet toch vaak over gesproken geweest zijn? Er zijn altijd wel twijfels geweest over Ferrera, maar in volle scepsis kreeg hij wel een contractverlenging. De mensen die dat gedaan hebben, laten hem nu als een baksteen vallen.

  Die mensen zouden toch ook wel eens voor de spiegel mogen gaan staan en zich afvragen of zij wel geschikt zijn om een voetbalclub te leiden. Op deze manier kun je niet naar buiten komen naar je achterban. Ik verwacht dat er nog wel wat zal gebeuren.

  Redden wat er te redden valt binnen dit en een maand

  Genk heeft een soort van "tafeltennisvisie": de club heeft heel veel ambitie aan de ene kant, maar aan de andere kant wil ze ook met heel veel jongeren spelen. Dat lukt niet altijd.

  In 2011 is Genk kampioen geworden met heel veel jongeren. Maar dat was uit noodzaak, omdat ze geen geld hadden. Nu verwacht men dat men het opnieuw met jongeren kan doen, maar zo eenvoudig is dat niet in het voetbal. Die visie zit gewoon helemaal scheef. Er moet een duidelijke lijn getrokken worden, maar ik zie geen oplossing op korte termijn.

  De nieuwe coach moet in elk geval iemand zijn die met de grove borstel door de selectie mag gaan. Want die is enorm verdeeld in kwaliteit, overgave en clubgevoel. De club moet die nieuwe trainer dan wel volgen en dat zal hen geld kosten, maar dat hebben ze.

  Het gaat niet meer over waar de club binnen dit en drie jaar wil staan. Genk moet binnen dit en een maand proberen te redden wat er te redden valt om zich te verzoenen met het publiek. Want dat is nu al bijna een jaar aan het grommen. Dat blijft niet duren.

  Stef Wijnants