• home
 • video
 • pas verschenen

  Brons voor Swings in 10 km op EK skeeleren

  Swings (archieffoto) heeft zijn eerste medaille te pakken.

  Bart Swings staat met grote ambities op het EK skeeleren in Duitsland. "Ik wil een Europese titel behalen en liefst meerdere", zei hij aan Sporza. In zijn eerste belangrijke wedstrijd, de afvallingskoers van 10 kilometer, werd het uiteindelijk een bronzen medaille voor Swings.

  "Na het olympisch winterseizoen heb ik even rust genomen, maar ik ben vrijwel meteen aan het skeelerseizoen begonnen", zegt Swings vanuit Geisingen, waar hij is voor het EK.

  "Vorig jaar waren de Wereldspelen en het WK de hoofddoelen en heb ik veel geskeelerd. Dit jaar is het iets rustiger, maar ik wil het wel goed doen op het EK. Ik heb er ook naartoe gewerkt, zij het op een andere manier dan normaal."

  "Na een lang winterseizoen ben ik iets rustiger begonnen", legt Swings uit. "Ik heb meer conditiewerk gedaan en ben later begonnen met snelheidstrainingen. Door die andere voorbereiding is het afwachten voor het EK, maar ik heb een goed gevoel en ik denk dat ik hier wel kan presteren.'

  "Mijn doel is een Europese titel en hopelijk meerdere als ik er al eentje binnen heb. Maar eerst moet ik die eerste wedstrijd proberen te winnen, want dat zal al moeilijk genoeg zijn."

  "Na het EK skeeleren leg ik mij snel weer toe op het schaatsen, waar ik komend seizoen vooral wil scoren in de allroundkampioenschappen en de Wereldbekers. Ik wil vanaf het begin van het seizoen meestrijden om zo een stap voorwaarts te zetten ten opzichte van andere jaren."

  Brons op 10 km afvalling

  In de afvallingskoers over 10 kilometer heeft Swings zijn eerste medaille binnengerijfd. Onze landgenoot had waarschijnlijk op iets meer gehoopt, want hij sleepte slechts een bronzen medaille in de wacht op een van zijn favoriete nummers. Het goud ging naar de Fransman Alexis Contin, de Duitser Felix Rhijnen werd tweede. Maarten Swings viel af en eindigde als zestiende, Tim Sibiet werd 18e.

  Bart Swings reed eerder op de dag al de 300 meter sprint als voorbereiding en eindigde daarin als twaalfde.