• home
 • video
 • pas verschenen

  Powell: "Wou piste kussen van blijdschap"

  Powell is opgelucht dat zijn schorsing erop zit.

  Asafa Powell heeft zaterdag op de Nacht van de Atletiek zijn tweede wedstrijd gelopen na zijn dopingschorsing. Vooraf had hij een openhartig gesprek met Sportweekend. "Het is een ongelooflijk grote opluchting dat ik af ben van die schorsing. Het was alsof ik tweehonderd ton meezeulde op mijn rug het voorbije jaar."

  De Jamaicaanse atletiekfederatie schorste Powell voor achttien maanden na een positieve dopingtest. Het TAS bracht die straf onlangs terug tot zes maanden, een periode die Powell al een tijdje achter de rug had. De Jamaicaan kon vorige week dus zijn comeback maken in Luzern.

  "Ik was zo gelukkig dat ik de piste had willen kussen", lacht een opgeluchte Powell. "Het was een geweldig gevoel om iedereen terug te zien na zo'n lange periode zonder wedstrijden."

  "Ik was niet bang van de reactie van de mensen. Ik had positieve geluiden gehoord bij mijn fans. Iedereen op Twitter en op Instagram bleef maar zeggen dat ik terug moest komen, dat ze me weer op de piste wouden zien."

  "Het is een ongelooflijk grote opluchting dat ik af ben van die schorsing. Het was alsof ik tweehonderd ton meezeulde op mijn rug het voorbije jaar."

  "Ik ben anders dan andere sprinters: altijd rustig en goedlachs. Het moeilijkste aan mijn schorsing was dat ik besefte dat er zoveel mensen naar me opkijken. Ik ben een rolmodel. Maar iedereen spoorde me aan om te blijven werken en dat heeft me sterker gemaakt."

  "Ik denk dat mijn naam voor altijd verbonden zal blijven met die dopingzaak", beseft Powell. "Maar niets kan de waarheid verslaan en niets kan de persoon verslaan die ik ben."

  "Ik was in shock toen ik het dopingnieuws vernam. Ik kon het niet geloven en dacht dat het een droom was. Het heeft een tijdje geduurd voor ik kon geloven wat er gebeurde."

  "De makers van de vervuilde supplementen zijn de schuldigen. Maar ik heb zelf ook een fout begaan door blind te vertrouwen op mijn coach en op die vitamines. Ik ben nu veel voorzichtiger, blijf weg van vitamines en supplementen en eet nu gewoon kip en groenten."

  "Ik verdiende wel een schorsing omdat er verboden middelen in mijn lichaam zaten. Maar 18 maanden was een veel te zware straf. De Jamaicaanse atletiekfederatie heeft mij gebruikt als een voorbeeld om te bewijzen dat ze goed bezig zijn."

  Powell is ondertussen 31 jaar. Kan hij nog een tijdje meegaan? "Ik ben geboren met een bepaald talent en dat ben ik niet kwijt", zegt de Jamaicaan. "Ik heb gewoon nog een paar wedstrijden nodig om in vorm te raken. Fysiek ben ik al de oude, in mijn hoofd weet ik weer hoe ik moet lopen. Maar ik moet mijn lichaam het nog laten uitvoeren."

  "Ook mentaal ben ik in orde. Ik heb geleerd te relativeren en vooruit te kijken. Het is nu voorbij en ik kan er niets meer aan doen. Na die schorsing kan niets me nog kwetsen. Behalve een blessure dan."