• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Willy Voet: "Schande dat een infuus niet meer mag"

  Voet: "Het doet pijn dat Virenque niet meer met mij praat."

  Willy Voet, de Belgische verzorger die de Festina-affaire in gang zette in de Tour van 1998, was vandaag in de Tour. Sporza-radiocommentator Christophe Vandegoor sprak met hem. De man zit niet meer in het koersmilieu: "Maar dat de renners niet meer verzorgd mogen worden met een infuus vind ik schandalig."

  Voet woont al jaren in de buurt van Gap en maakte van de dichtstbijzijnde passage van de Tour gebruik om eens langs te komen. "De chauffeur van Greg Lemond, een vriend van mij, is me komen halen."

  "Ik ben gisteren samen met Greg gaan eten. Dat was heel gezellig. We praatten wat over het leven, maar vooral over de koers en de leuke wist-je-datjes die we daarin meemaakten."

  Vandegoor kon een vraag over de Festina-affaire niet vermijden. "In een filmpje van Vive le vélo vorig jaar viel me op dat Richard Virenque, je poulain ten tijde van Festina, absoluut niet beleefd tegen je was. Dat maakte als mens veel indruk op mij. Stel dat je hem straks weer tegenkomt."

  Voet is niet bang. "Ik ga hem zeker tegen het lijf lopen. Ik heb er met Lemond over gesproken. Die zou dat proberen op te lossen (Zowel Lemond als Virenque werken voor Eurosport tijdens de Tour, red)."

  "Ik weet eigenlijk niet waarom Virenque niet meer tegen mij spreekt. Als er iemand van ons tweeën niet moet spreken, ben ik het zeker. Want ik heb mij laten vangen met hun producten. Ik deed gewoon mijn werk. En dat doet mij pijn, want ik heb negen jaar met hem samengewerkt en heb veel voor hem gedaan."

  "Schandalig dat renners zich niet meer mogen verzorgen met infuus"

  Voet is al jaren uit het milieu. "Maar als de Tour in de Hautes-Alpes passeert, kom ik nog eens langs. De koers en het wielrennen mis ik niet. Maar het doet me plezier van vele bekende gezichten te zien: zoals Frank Hoste, José De Cauwer en Luc Leblanc."

  Toch heeft Voet nog een uitgesproken mening over de verzorging van de renners. Kunnen de renners in deze zware Tour-omstandigheden - wetende dat baxters niet meer zijn toegestaan om suikers aan te vullen - presteren zonder dingen te nemen, wou Vandegoor weten.

  "Ik kan er niet veel van zeggen, omdat ik er niet meer in zit. Maar ik herinner mij de woorden van teamarts Erik Rijckaert: "Het slechtste dat er is voor de gezondheid is de topsport." Je moet je niet doperen, maar ik vind het belachelijk dat ze zich niet meer kunnen verzorgen."

  "Als er op de weg een auto-ongeluk gebeurt, wordt er als eerste een infuus aangelegd, want die mensen zijn in shock. En renners die de cols oprijden bij 35 graden, die kunnen zich niet verzorgen. Ik vind dat een schande. We spreken dan niet van epo en dergelijke. Maar ik vraag mij af waarom die verzorging niet mag."