• home
 • video
 • pas verschenen

  Vijf Belgen halen EK-limiet op Nacht van de Atletiek

  Borlée werd derde op de 400 meter in 45"37

  De Nacht van de Atletiek in Heusden-Zolder heeft vijf EK-kwalificaties opgeleverd. Jonathan Borlée, Julien Watrin, Aaron Botterman, Jan Van Den Broeck en Abdelhadi El Hachimi mogen hun koffers pakken voor Zürich. De 4x400-vrouwenploeg miste nipt de limiet, maar wordt mogelijk opgevist.

  Heel wat atleten gingen in Heusden-Zolder nog op zoek naar een ticket voor het EK, dat van 12 tot 17 augustus plaatsvindt in Zürich.

  Aaron Botterman was de eerste die in dat opzet slaagde in de B-reeks van de 800 meter. Hij finishte als vierde in een PR van 1'46"17 en bleef daarmee ruim onder de EK-limiet. In een bijzonder snelle A-reeks dook ook Jan Van Den Broeck onder de EK-limiet. Hij werd zesde in 1'46"16.

  Botterman en Van Den Broeck zullen op het EK samen met Tarik Moukrime aantreden op de 800 meter. Die liep afgelopen woensdag in Luik al de limiettijd.

  Op de 100 meter waren alle ogen gericht op hoge gast Asafa Powell (foto), die in Heusden-Zolder zijn tweede wedstrijd liep na zijn dopingschorsing.

  Net als bij zijn comeback in Luzern afgelopen dinsdag kon de voormalige wereldrecordhouder op de 100m evenwel niet echt imponeren. De Jamaicaan werd nipt tweede in 10"15, op twee honderdsten van de Amerikaanse winnaar Marvin Bracy.

  Borlée haalt limiet, Hannes grijpt nipt naast BR

  Op de 400 meter sleepten zowel Jonathan Borlée als Julien Watrin een ticket voor Zürich in de wacht. Borlée finishte als derde in 45"37, de beste Belgische jaarprestatie. De finish van Borlée was nog niet wat we van hem gewend zijn. Ook Watrin bleef als zesde in een PR van 45"73 onder de EK-limiet (45"95).

  Olivia Borlée kon op de 200 meter het voorbeeld van haar broer niet volgen. Ze eindigden pas als zevende in 23"50, 26 honderdsten boven de limiet.

  In het polsstokspringen haalde ook Fanny Smets de EK-limiet (4,40m) niet. Ze won de wedstrijd wel met een sprong over 4,30m. In het hoogspringen ging de zege naar Nafi Thiam, die eerder al haar EK-ticket veroverde op de zevenkamp. Een sprong over 1,90m volstond voor de zege.

  De Amerikaanse indoorwereldkampioene Ali Nia verpulverde de tegenstand op de 100 meter horden in 12"75. Anne Zagré, in Luik nog goed voor een snelle 12"83, bleef als derde steken op 12"98. Eline Berings werd pas zesde in 13"39. Beide atletes hebben hun EK-ticket al op zak.

  In het verspringen werden geen EK-tickets uitgedeeld. Zowel Cedric Nolf (2e met 7,81m), Thomas Van Der Plaetsen (4e met 7,60m) als Jeroen Vanmulder (6e met 7,40m) haalden de limiet niet.

  Pieter-Jan Hannes (foto) zorgde voor spektakel op de 1.500 meter met zijn aanval op het Belgische record. Hannes liep een dijk van een race en leek op weg naar de zege, maar werd in de laatste meters nog voorbij gesprint door de Amerikaan Will Leer. Hij werd tweede in 3'34"47, amper 36 honderdsten boven het Belgische record van Christophe Impens.

  Michael Bultheel schoot als een pijl uit een boog op de 400 meter horden, maar viel in de laatste rechte lijn van de tweede plaats terug naar de vierde. Hij klokte af in 50"43, 31 honderdsten boven de limiet. Stef Vanhaeren, al geplaatst voor het EK, werd vijfde in 50"44.

  In de afsluitende 5.000 meter wist ook Abdelhadi El Hachimi zich nog bij het de EK-gangers te voegen. Hij kwam aan in 13'37"12 en bleef daarmee onder de limiet  van 13'40"00. Bashir Abdi, net als Koen Naert en de geblesseerde Jeroen D'Hoedt al zeker van zijn EK-ticket op de 5000 meter, werd tiende in 13'26"15.

  4x400-ploeg verrast met sterke chrono

  De 4x400-vrouwenploeg liet in een onuitgegeven opstelling een uitstekende prestatie optekenen. Laetitia Libert, Justien Grilet, Kimberley Efonye en Olivia Borlée wonnen in een onverwacht sterke 3'32"04.

  Daarmee bleven ze amper twee tienden boven de EK-limiet. Ze staan met deze tijd wel bij de beste 16 Europese landen en kunnen daardoor alsnog opgevist worden de Belgische atletiekbond.

  Hannes: "Dacht dat ik het zou halen"

  Pieter-Jan Hannes was amper 36 honderdsten verwijderd van het Belgisch record op de 1.500 meter. Toch was hij snel over zijn ontgoocheling heen.

  "Het is niet voor niks dat dat record van Christophe Impens (3'34"49) al bijna 20 jaar op de tabellen staat. Ik ben blij dat ik het BR bij de beloften op mijn naam zet. Dat was ooit van Ivo Van Damme, dus dit is een gigantische eer."

  "Ik wist dat ik mee moest gaan in de versnelling en alles of niks spelen in de laatste bocht. Zo moet je het doen, zeker voor eigen publiek. Ik dacht dat ik het zou halen, maar de man met de baard (Leer) heeft weer gewonnen."

  Hannes heeft nu de vierde tijd op de Europese ranking. "Daarmee moet ik op het EK kunnen meedoen in de finale. We moeten nu mijn finish nog wat aanscherpen. Dat lukt steeds beter."