• home
 • video
 • pas verschenen

  95 jaar geleden kreeg Eugène Christophe eerste gele trui

  Eugène Christophe verloor die eerste gele trui aan Firmin Lambot.

  Op 19 juli 1919, vandaag dag op dag 95 jaar geleden, deed de gele trui zijn intrede in het Tour-peloton. Die eer viel te beurt aan de Fransman Eugène Christophe. Christophe verloor hem in de voorlaatste rit wel nog aan onze landgenoot Firmin Lambot. Die stond zo als eerste in Parijs in het geel.

  Het was dus pas in de 13e editie van de Ronde van Frankrijk dat een van de meest begeerde wielertruien ter wereld het levenslicht zag.

  En dan nog niet van bij het begin, maar pas na afloop van de tiende etappe.

  Met de gele trui om zijn schouders leek Christophe op weg naar de eindzege, maar de pech sloeg toe in de voorlaatste rit. Zijn vork brak en hij moest te voet verder naar de fietsfabriek in Valenciennes. Zo verloor hij 70 minuten én de Tour. Lambot (foto) profiteerde en won zijn eerste van twee Rondes van Frankrijk.

  Christophe kreeg de bijnaam van "eeuwige pechvogel". Ook al omdat hij in 1913 eveneens de leiding in de Tour verloor met een gebroken vork. Hij moest toen 15 km wandelen naar een smidse, waar hij zelf zijn vork moest smeden. In die tijd mochten anderen je nog niet helpen. Bekijk hierboven dat verhaal. Christophe zou nooit de Tour winnen.

  Gele trui moest voor meer spektakel zorgen

  Het geel was een idee van Tour-oprichter Henri Desgrange, die constant op zoek was naar nieuwigheden om zijn geesteskind aantrekkelijker te maken. Door elke dag een gele trui uit te reiken verwachtte Desgrange meer spektakel. Het geel was de kleur van de organiserende krant l'Auto.