• home
 • video
 • pas verschenen

  Zwemmer Grandjean stopt ermee: "Het was op"

  Grandjean gaat wat anders doen met zijn leven.

  Yoris Grandjean, nog altijd maar 25, heeft een punt gezet achter zijn zwemcarrière. Hij kan de inspanningen niet meer opbrengen. Grandjean gold als een grote belofte in het Belgische zwemmen, maar hij is nooit echt ontploft.

  "Mijn beslissing om te stoppen is weldoordacht", zegt Grandjean in Le Soir. "De zin was weg, de vlam was gedoofd. En in een veeleisende en harde sport als het zwemmen is het lastig om te blijven trainen als de passie verdwenen is."

  "Ik ben trots op wat ik heb bereikt en neem afscheid met heel wat mooie herinneringen. Het enige waar ik misschien een beetje spijt van heb, is dat ik niet het maximale heb gehaald uit mijn omscholing naar de vlinderslag, want ik begon me daar steeds beter in te voelen."

  "Het beste moment in mijn carrière? Moeilijk om er één moment uit te kiezen, maar dan ga ik toch voor de finale van het EK in 2008 in Eindhoven. Omdat het een finale was en omdat ik me daarmee kwalificeerde voor de Olympische Spelen in Peking, een droom."

  Grandjean, een specialist op de vrije slag, is Belgisch recordhouder op de 50 meter vrije slag (22"13) en de 50 meter vlinderslag (23"58). Met de aflossingsploeg won hij op de 4x50 meter vrij brons op het EK kortebaan in 2012 en 2013.