• home
 • video
 • pas verschenen

  Sagan en zijn tweede plaatsen: het kan nog straffer

  Peter Sagan eindigde in deze Tour al vier keer tweede.

  Peter Sagan is ongetwijfeld de koning van de regelmaat in deze Ronde van Frankrijk. Sagan verzamelt de ereplaatsen en is bijna niet weg te denken uit de top 10. Maar een zege heeft hij nog niet te pakken: gisteren eindigde hij al voor de vierde keer tweede. Maar het kan nog een stukje beter. Of slechter?

  Onze landgenoot Philippe Thys (kleine foto) werd in 1920 liefst zeven keer tweede. Maar voor Thys was er niet enkel frustratie in die Tour: in diezelfde editie won hij ook vier ritten. Thys werd ook eindwinnaar, net als in 1913 en 1914.

  "Ik kan beter", moet Charles Pélissier tien jaar later gedacht hebben. In 1930 verzamelde hij ook zeven tweede plaatsen, maar de Fransman mocht ook proeven van een ritzege. Niet één keer, wel liefst acht keer.

  Acht ritzeges in één Tour is tot op vandaag nog altijd een record, dat Pélissier deelt met Eddy Merckx (1970 en 1974) en Freddy Maertens (1976).

  Pélissier liet in die Tour overigens een negende etappeoverwinning schieten: hij werd gedeclasseerd, nadat hij aan de trui van Alfredo Binda had getrokken.

  Alex Zülle: vijf of zes keer tweede?

  Als we naar de naoorlogse periode kijken, is Rik Van Linden de eerste naam die in het oog springt. In 1975 eindigde hij zes keer tweede en won hij drie ritten.

  Alex Zülle lijkt dan weer de absolute pechvogel van de meer recente edities. In 1999, het jaar van de eerste Tourzege van Lance Armstrong, greep de Zwitser liefst vijf keer net naast de zege. Als klap op de vuurpijl kon hij in die Tour ook geen rit winnen.

  En het verhaal wordt nog erger: in die Tour eindigde hij... tweede. Al werd de naam van winnaar Lance Armstrong na zijn dopingbekentenis geschrapt. Misschien een kleine troost voor Zülle?

  De ereplaatsen van Peter Sagan in de Tour 2014 (t.e.m. rit 12)

  Rit 1: tweede na Marcel Kittel

  Rit 3: tweede na Marcel Kittel

  Rit 7: tweede na Matteo Trentin

  Rit 12: tweede na Alexander Kristoff

  Waarom wil het maar niet lukken voor Sagan?

  Wordt Thys de Kroonprins van Merckx?

  Philippe Thys is een van de genomineerden om "de Kroonprins van Eddy Merckx" te worden. Op deze pagina kunt u uw stem uitbrengen. Bekijk hieronder het pleidooi van Michel Wuyts.

  Bron: Infostrada Sports