• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Waar zijn de Belgen in deze Tour?

  Van Avermaet is de beste Tour-Belg volgens Christophe Vandegoor.

  De Tour is over halfweg en het is nog altijd wachten op de eerste Belgische overwinning. Hoe hebben de tien Belgische renners gepresteerd in de Tour tot nu toe? We vroegen het aan Sporza-commentator Christophe Vandegoor.

  Landenklassement na 11 etappes:

  • Duitsland: 5 overwinningen
  • Italië: 3
  • Frankrijk: 2
  • Nederland: 1

  Greg Van Avermaet

  • Beste uitslag: 2e (2e rit)
  • Klassement: 34e op 39'58"
  • Vandegoor: "Voor mij is Van Avermaet de beste Belg in deze Tour. Hij is alweer gegroeide, ondanks dat hij nog niet kon winnen. In de zware ritten doet hij altijd mee en behaalde hij al een pak top tien plaatsen. Het enige dat, alweer, ontbreekt is de afwerking."

  Jurgen Van den Broeck

  • Beste uitslag: 11e (2e rit)
  • Klassement: 10e op 4'18"
  • Vandegoor: "Van den Broeck heeft nog geen tactische fouten gemaakt en staat in het klassement niet veel verder dan in de Tour waar hij vierde werd. Hij moet krediet krijgen tot na de eerste en tweede alpenrit. De kritiek die hij krijgt in sommige Belgische media vind ik niet helemaal terecht, want geen enkele andere Belgische renner kan beter doen in het klassement van een grote ronde."

  Jan Bakelants

  • Beste uitslag: 14e (5e rit)
  • Klassement: 28e op 19'50"
  • Vandegoor: "Bakelants zit nog altijd tussen twee vuren. Enerzijds wil hij graag zijn eigen kans gaan, maar anderzijds is hij meegenomen om op kop te rijden bij de sterkste ploeg uit het peloton. Hij heeft zich al wel een paar keer laten zien, maar misschien is hij ook niet helemaal 100 procent. Gisteren kon hij Roche niet volgen bijvoorbeeld. Maar zoals ik hem ken, gaat hij zeker blijven proberen een rit te winnen."

  Jens Keukeleire

  • Beste uitslag: 6e (5e rit)
  • Klassement: 62e op 1u00'08"
  • Vandegoor: "Voor een neo-prof reed Keukeleire een heel sterke eerste week. Hij werd zesde in de kasseienrit. In de tweede week moet hij wat zoeken, maar dat hij mee mocht met een sterk team als Orica GreenEdge zegt genoeg. Ik heb ook gehoord dat hij wat ziek was voor de rustdag."

  Dries Devenyns

  • Beste uitslag: 87e (11e rit)
  • Klassement: 146e op 1u 57'27"
  • Vandegoor: "Devenyns heeft er bij zijn overgang naar Giant-Shimano voor gekozen om voor eigen rekening te mogen rijden in het voorjaar en zich in de Tour volledig in dienst van het team te stellen. Hij gaat daar heel volwassen mee om en dus is het logisch dat we hem weinig zien. Hij weet ook uit het verleden hoe moeilijk het is voor een renner zoals hij om een rit te winnen in de Tour."

  Sep Vanmarcke

  • Beste uitslag: 8e (1e rit)
  • Klassement: 73e op 1u 14'18"
  • Vandegoor: "Volgens mij verwachtte Vanmarcke zelf ook meer van de Tour tot nu toe. De kasseienrit viel tegen door pech, maar daarnaast is hij ook niet heel aanwezig in de ritten waar Van Avermaet wel op de voorgrond komt."

  Maarten Wynants

  • Beste uitslag: 42e (5e rit)
  • Klassement: 118e op 1u 34'10"
  • Vandegoor: "Wynants is maar met een doel in Frankrijk. Hij moet Mollema uit de wind zetten. Persoonlijke ambities mag hij niet hebben binnen Belkin, daarin zit toch wat het verschil met Vanmarcke. Wynants is een trouwe soldaat, waar je echt mee naar de oorlog kan."

  Jürgen Roelandts

  • Beste uitslag: 19e (5e rit)
  • Klassement: 113e op 1u 30'12"
  • Vandegoor: "Roelandts heb ik heel weinig gezien tot nu toe. Hij rijdt wat een schimmige Tour, maar het is mij ook niet helemaal duidelijk wat zijn taak is binnen de ploeg. Hij doet waarschijnlijk wel zijn werk en moet zich vaak wegcijferen. In de ritten waar Van Avermaet zich toont, heb ik heb helaas nog niet gezien."

  Johan Vansummeren

  • Beste uitslag: 25e (4e rit)
  • Klassement: 86e op 1u 21'01"
  • Vandegoor: "Voor Vansummeren geldt hetzelfde verhaal als voor Wynants. Je ziet hem weinig omdat hij enkel en alleen in de Tour is om te werken. Maar vergis je niet, hij behoort tot de beste vijf, zes renners van België. Binnen de ploeg wordt zijn werk enorm geapprecieerd. Ook de werkpaarden in de Tour moeten top zijn. 800 andere profrenners zijn er niet bij."

  Bart De Clercq

  • Beste uitslag: 109e (1e rit)
  • Klassement: opgegeven
  • Vandegoor: "Nadat hij was gevallen, heeft De Clercq heel de tijd achter de feiten aangelopen. Bovendien moest zijn terrein er ook nog aankomen. Dat hij zo vroeg moest opgeven is sneu, want hij kon zich nog tonen in de bergen in dienst van Van den Broeck."