• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Van Avermaet: "Ook deze rit moet me liggen"

  Heel wat renners hebben de 11e Tourrit met stip aangeduid in hun agenda. Door de lastige finale lijkt de kans op een sprint vrij klein en dus hoopt iedereen in de vlucht van de dag te geraken. Ook heel wat Belgen zijn met dat plan aan de rit begonnen.

  "Het is een mooie dag om in de ontsnapping te zitten", weet ook Greg Van Avermaet. "Deze rit moet me liggen, maar zo zijn er al een paar geweest. De Tour begint wel wat door te wegen, maar ik moet afwachten hoe ik reageer op de rustdag."

  Veel zal afhangen van het feit of de Cannondale-ploeg van Sagan de verantwoordelijkheid neemt en de vluchters niet te ver laat wegrijden. Maar Van Avermaet weet meer. "Ik heb gehoord dat Sagan wat ziekjes is. Ik heb overal mijn spionnen", lacht Van Avermaet. "Hij voelt zich niet zo goed, dus ik zou niet rekenen op hem."

  "Iedereen zit wat op zijn tandvlees, dus 180 kilometer een groepje vluchters controleren wordt voor ieder team lastig. Dit is een echte overgangsetappe, eentje die kan doorwegen. Soms zijn die ritten nog het lastigst, want niemand wil lossen."

  "Wat ik van de finale weet? Niet zoveel, het wordt redelijk technisch met smalle wegen. Je moet vooraan zitten, maar dat is geen probleem voor wie in de vlucht zit. Het profiel moet me liggen. Ik heb er geen schrik voor."

  Vanmarcke: "Kan vandaag misschien mijn slag slaan"

  Sep Vanmarcke had nog wat slaperige oogjes bij de start. "De rustdag was te kort", vertelde hij bij Sporza. "Hoe mijn dag eruit zag? Uitslapen, rustig ontbijten, een persmoment, een massage en dan was de dag al voorbij."

  Heel wat renners schuiven Vanmarcke naar voren als kandidaat voor de ritzege. "Ik hoop dat niet te veel renners dat doen", grapt hij. "Ik kan vandaag misschien mijn slag slaan en zal dat zeker proberen. Ik hou de Franse ploegen in de gaten, maar kijk ook of de ploegen van Gerrans (Orica) en Sagan (Cannondale) zullen controleren."

  Bakelants: "Korte klimmetjes moeten me liggen"

  Bij Omega Pharma-Quick Step zijn heel wat ogen op Jan Bakelants gericht. Hoe heeft hij het dagje rust doorgebracht? "Ik heb een uurtje op de fiets gezeten", vertelt Bakelants. "Een dagje afstand nemen van de fiets kan ook deugd doen, vooral om mentaal tot rust te komen."

  Ook Bakelants ruikt vandaag zijn kans. "Het is een mooie rit die me zou moeten liggen. Ik probeer in de vlucht te geraken, want ik denk niet dat Cannondale (de ploeg van Sagan, red.) de boel zal samenhouden. De rit is lastig en die ploeg is niet zo sterk. Volgens mij zal Sagan gewoon meeschuiven in de ontsnapping."

  Wat weet Bakelants, tot slot, van de finale? "Het zijn korte, nijdige klimmetjes. Die moeten me liggen, als ik er bij ben."