• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Evi Van Acker: "Plastic, een koelkast en een dikke laag olie"

  Evi Van Acker controleert haar materiaal.

  Evi Van Acker is net terug van een stage voor de Spelen van 2016 in Rio. Tijdens haar vorige kennismaking met de olympische baai zeilde ze in "rioolwater". "Nu is het nog smeriger", vertelt Van Acker. "Hopelijk krijgen ze die bruine laag olie weg."

  Evi Van Acker en Emma Plasschaert lagen de voorbije twee weken met hun Laser Radial-boot op het water in Rio de Janeiro, over twee jaar het decor van de Olympische Zomerspelen.

  "We hebben erg goed kunnen trainen", vertelt Van Acker aan Sporza. "Bijna elke dag gezeild en ook hard getraind in de fitnessclub."

  "We hebben heel veel geleerd over de omstandigheden in de olympische baai van Rio. Die zijn niet simpel: veel bergen en verschillende stromingen. Daarom ben ik zeer blij dat we er nu al aan het trainen zijn."

  "Vol met afval"

  Vorig jaar noemde Evi Van Acker de olympische baai de "Riool de Janeiro". "Nu is het nog smeriger geworden. Zeker als het geregend heeft ligt het water vol met afval", zegt ze.

  "Plastic zakjes, plastic flesjes en zelfs een koelkast hebben we zien drijven."

  "En er ligt ook een dikke bruine laag olie op het water. Dat is niet alleen vuil, maar ook erg vervelend om te zeilen. Door die olie kan je de windrichting niet goed aflezen op het water. En er is al zo niet zo veel wind in Rio."

  "Hopelijk doen ze er iets aan. Voor de uitstraling van de Spelen is het alleszins geen positieve zaak. In Peking hadden we veel last van zeewier. Toen is dat - op miraculeuze wijze - vlak voor de Spelen allemaal verdwenen. Dat zal in Rio ook wel het geval zijn."

  "Wenende vrouwen"

  Evi Van Acker heeft in Rio de Wereldbeker voetbal van dichtbij beleefd. "Erg tof om in de sfeer te zitten. Als voetbalfan heb ik geprobeerd om zoveel mogelijk wedstrijden te volgen, maar vaak lagen we op het water", vertelt ze.

  "We waren van plan om naar Sao Paulo te gaan voor de halve finale van de Belgen, maar helaas verloren ze van Argentinië. We hebben wel tussen wenende vrouwen gezeten tijdens Brazilië-Duitsland (1-7, red.). Bizar."