• home
 • video
 • pas verschenen

  Dury: "We mogen vooral niet nerveus worden"

  Francky Dury verwacht een moeilijke match tegen de Polen.

  Morgen neemt Zulte Waregem het in de tweede voorronde van de Europa League op tegen Bydgoszcz uit Polen. "Een goeie ploeg, met gestalte en loopvermogen", weet coach Francky Dury, die ook kon meegeven dat er nog "ruimte is voor drie extra spelers".

  De wedstrijd komt vroeg. Te vroeg, had Dury enkele dagen geleden al eens gezegd. "De Europa League-voorronde als vierde in de competitie is geen cadeau. Dat is moeilijk,  je zit volop in je voorbereiding, spelers vertrekken, nieuwe spelers komen aan. Dat vergt tijd", zegt Dury nu in een uitgebreid gesprek met Sporza.

  Wat verwacht de trainer morgen? "Een moeilijke match. Onze assistent-coach en een scout hebben hen in de finale van de supercup gezien. Het is een goeie ploeg, die een beetje typisch Pools voetbal brengt: met een goeie organisatie, stevig in duel, met veel gestalte en veel loopvermogen. Er zit veel kwaliteit in."

  Hoe schat Dury de kansen van Zulte Waregem in? "Fiftyfifty. We mogen morgen vooral niet nerveus worden, ook niet als het na een uur nog 0-0 is. Dat is een kunst in Europa. We moeten heel rustig blijven."

  Volgende week in Polen kan het wel een heksenketel worden. "Tegen Nicosia verloren we ooit door een goal in de slotminuut en de terugmatch daar was echt in een heksenketel. Maar we zijn er toch gaan winnen, met 1-2 en kwalificeerden ons voor de groepsfase."

  "We moeten vooral rustig blijven en vanuit een goeie organisatie voetballen. Dat heb ik geleerd: als je in Europa je organisatie verliest, heb je prijs."

  "Er is nog ruimte voor drie extra spelers"

  Zulte Waregem verloor Thorgan Hazard, maar heeft nu jonge broer Kylian. "Hij is goed", zegt Dury. "Hij heeft het speelse van Eden mee en kan ook heel goed voetballen."

  "Wat we er precies van mogen verwachten, ik weet het niet. Maar hij maakt voorlopig een heel goeie indruk op mij, net als de broer van Benteke. We moeten alleen opletten dat externen hen niet te veel gaan vergelijken met hun grote broers."

  "Toen Thorgan hier kwam, had hij ook nog niet het grote cv. Kylian (foto) excuseerde zich daar zelfs voor: "Ik heb geen cv", zei hij. Maar ik zei: als je een cv hebt, kom je niet naar Zulte Waregem. Op training zie ik in elk geval schitterende zaken. Hij moet misschien in de omschakeling nog wat leren, bij balverlies."

  En Thorgan, wie vervangt de draaischijf van vorig seizoen? "Het collectief? En: we zijn pas 16 juli, er komt nog wel iets iets. Ik heb een plan, maar kan er nog niks over zeggen. Er is nog wel ruimte voor drie spelers."

  Live op Radio 1 en sporza.be

  U kunt de heenwedstrijd tussen Zulte Waregem en Bydgoszcz live volgen bij Sporza. Tom Boudeweel is in het Regenboogstadion en brengt live verslag uit in Sporza op Radio 1. En in ons match center kunt u uiteraard volgen met tekstupdates. De aftrap is om 20u.