• home
 • video
 • pas verschenen

  Zagré pijlsnel op horden in Luik, geen nieuwe EK-namen

  Anne Zagré is in bloedvorm: ze mist haar BR met 4 honderdsten.

  De internationale meeting in Luik heeft geen nieuwe namen voor het EK in Zürich opgeleverd. Anne Zagré kwam op de 100 meter horden met 12"83 heel dicht bij haar Belgische record van 12"79. Jonathan Borlée werd derde op de 300 meter. Tarik Moukrime mocht al de 1.500 meter lopen in Zürich en verdiende nu ook een ticket voor de 800 meter.

  De Meeting International de Liège vond plaats in goeie weersomstandigheden (geen wind, mooi weer). Dat motiveerde de atleten om er iets moois van te maken, maar het was voor de meeste Belgen een avond van net niet.

  Axelle Dauwens zette de toon. Ze ging sterk van start  op de 400 meter horden, maar kwam net te kort: 57"29, terwijl ze 57"00 nodig had voor Zürich. Dauwens was vijfde, de zege ging naar de Oekraïense favoriete Hanna Titimets in 55"72.

  Daarna was het de beurt aan Zagré: met 12"83 moest ze enkel de Amerikaanse indoorwereldkampioene Nia Ali (12"80) laten voorgaan. Het was haar op één na snelste tijd. Ze bleef slechts vier honderdsten boven haar Belgische record uit 2012. Eline Berings strandde in 13"16 op plek zes.

  Bij de mannenhorden pakte de organisatie uit met Ashton Eaton (foto), de Amerikaanse olympische en wereldkampioen tienkamp. Die won in 13"43. Damien Broothaerts kwam op de vierde plek met 13"73 zes honderdsten te kort voor Zürich.

  Borlées winnen niet, Moukrime mag naar EK op 800m

  Op de 100 meter liep Olivia Borlée een seizoensbeste tijd met 11"48, maar de EK-limiet is nog een tiende sneller (11"36).

  Ook de 4x100-vrouwenploeg greep naast de limiet: Olivia Borlée, Sarah Rutjens, Imke Vervaet en Anne Zagré wonnen wel maar hun 44"89 was bijna acht tienden te traag.

  Op de 800 meter gaf Jan Van Den Broeck teleurgesteld op. Moukrime verbeterde zijn persoonlijke record met meer dan een seconde en dook met 1'46"97 onder de limiet voor min-24-jarigen.

  Polsstokspringer Arnaud Art miste drie keer op de EK-hoogte van 5,52 meter.

  Op de ongewone afstand van 300 meter moest Jonathan Borlée (foto), twee jaar geleden nog goed voor de zege in een Belgisch record van 31"87, vrede nemen met de derde plaats in 32"41.

  Korte reacties van enkele hoofdrolspelers:

  Anne Zagré (2e op 100m horden): "Ik wil voor Zürich mijn Belgisch record van 12"79 verbeteren om dat op het EK dan nog eens te doen. Elke race word ik beter. Ik ben erg regelmatig dit seizoen. Mijn werk in de winter in de VS werpt zijn vruchten af."

  Jonathan Borlée (3e op 300m): "Mijn chrono was niet slecht. Maar ik voel me nog niet helemaal top na mijn longonsteking. Ik verloor enorm veel energie om te genezen. Ik voel wel dat ik progressie blijf maken, dat de "muur" die ik in de laatste rechte lijn tegenkom beetje bij beetje opschuift. Ik werk 200 procent op training en geloof nog in Zürich. Deze situatie ben ik niet gewoon, maar ik heb nog tijd."

  Nafi Thiam (4e in verspringen): "Ik wou het goed doen voor eigen publiek, maar van bij de opwarming kwam ik niet goed uit op de plank. Misschien hield ik me onbewust een beetje in, omdat ik op de stage na mijn examens wat last had van mijn linkerknie."

  Olivia Borlée (3e op 100 meter): "Ik blijf geloven in de kwalificatie voor het EK, ook met het oog op de Spelen van Rio. Ik wil de volgende twee seizoenen tonen wat ik echt waard ben. De voorbije jaren had ik veel pijn, die is nu volledig weg. Ik leid eindelijk het leven van een normale atlete."