• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Impe: "Grootste podiumkans ooit voor Van den Broeck"

  Voor Van Impe moet Van den Broeck eens meespringen in een ontsnapping.

  Lucien Van Impe, in 1976 de laatste Belgische Tourwinnaar, maakt voor Sporza de balans op van het eerste gedeelte van de Tour. Ook voor Van Impe lijkt de spanning wat weg, maar hij verwacht nog een mooie strijd in de bergen. En Van Impe heeft ook een tip voor Jurgen Van den Broeck.

  Na de opgaves van Chris Froome en Alberto Contador is de Tour zijn twee topfavorieten kwijt. Vincenzo Nibali lijkt de lachende derde hoofdrolspeler te worden. "De spanning is wat weg", vindt ook Lucien Van Impe. "Het wordt een andere Tour, maar er zullen nu andere kapers zijn."

  "Nibali staat boven de rest, maar je moet Alejandro Valverde en Richie Porte (foto) nog niet afschrijven. Zij staan niet zo ver in het klassement. Hoe langer een ronde duurt, hoe beter Valverde wordt. En ook Porte heeft al bewezen dat hij het hooggebergte aankan."

  "Enkele Fransen zijn ook goed en zullen een rol spelen. Zij gaan nooit afwachten en zullen aanvallen. De jongens van de tweede lijn zullen nu wel meer durven. Zij weten ook dat er iets te rapen valt. Het zal een mooie strijd zijn."

  Hoe dan ook lijkt Nibali op dit moment onklopbaar. Had Van Impe zulke sterke prestaties van de Siciliaan verwacht? "Hij was in de Dauphiné niet zo goed, maar weet hoe hij zich moet voorbereiden. Hij was bij de Tourstart meteen goed en zou zeker een duel met de twee groten (Froome en Contador, red.) uitgevochten hebben."

  "Van den Broeck moet in een grote ontsnapping meegaan"

  Voor Jurgen Van den Broeck ziet de Tour-hemel er iets minder rooskleurig uit. De klimmer van Lotto-Belisol staat 11e op 4'18" van Nibali. "Hij krijgt nu wel de grootste kans van zijn leven om op het podium te geraken", vindt Van Impe.

  "Tegen Nibali schoot hij tekort, misschien door die valpartijen van de vorige dagen. Maar hij kan op de rustdag recupereren en er volgen nog enkele erg lastige etappes. Hij zal zich zeker moeten herpakken, maar hij staat nog niet te ver van het podium."

  "Een verschil van twee à drie minuten in het hooggebergte is niets. Normaal gezien moet hij tijd kunnen terugpakken op de jongens die voor hem staan. Maar hij moet bijvoorbeeld in een grote ontsnapping durven meegaan. De anderen in de finale uit het wiel rijden wordt moeilijk."