• home
 • video
 • pas verschenen

  Van den Broeck: "Werk uit de voorbereiding moet opleveren"

  Jurgen Van den Broeck staat voorlopig elfde.

  Jurgen Van den Broeck heeft een bewogen eerste deel van de Tour achter de rug. De kopman van Lotto-Belisol zag het asfalt al enkele keren van dichtbij, maar probeert vooruit te kijken. "Er zit nog veel aan te komen en ik ben nog niet vermoeid", klinkt hij hoopvol.

  "De echte cols moeten nog aangesneden worden", vertelde Jurgen Van den Broeck bij Sporza. "Daar wordt de Tour meestal beslist, al is dat eigenlijk nu al het geval. Maar er kunnen nog verschuivingen komen. In de cols wordt er met de hamer gegooid."

  Van den Broeck was in de eerste ritten betrokken in heel wat tuimelpertes. "Ik ben blij dat ik er nog bij ben", zegt hij. "Maar die valpartijen hebben hun tol geëist en dat is heel jammer na al het voorbereidende werk."

  "Of ik die valpartijen onderschat heb? Dat denk ik wel, je beseft dat als renner niet echt. Ik dacht: "Foert, het zijn wat schaafwonden, ik ga voort." Maar de dokters zeggen dat je het niet mag onderschatten, zeker als de schaafwonden enkele keren opengaan. Maar ik mag niet opgeven. Al het voorbereidende werk moet iets opleveren."

  Van den Broeck kreeg vandaag een bezoekje van Lieven Maesschalck, de kinesist van de Rode Duivels. "Ik vroeg me af waarom mijn benen na die valpartijen telkens verzuurden. Voordien was dat niet het geval. Maar ze hebben me gezegd dat mijn lichaam zal herstellen en dat het goed zal komen."

  Voelt Van den Broeck zich na de eerste tien ritten overigens vermoeid? "Eigenlijk niet. Ik sta er toch wat van te kijken, want het was tot nu toe lastig en nerveus. Het moet eigenlijk nog beginnen en ik ben nog niet vermoeid. Dat stemt me tevreden."

  Durft Van den Broeck zich, tot slot, uitspreken over een plaats in het klassement? "Het is zo onvoorspelbaar. Bij de volgende rustdag kan ik 5e of 15e staan. Alles kan veranderen. Ik mag het niet laten schieten, maar de voorbije drie dagen kon ik niet beter doen. De benen wilden niet mee."

  Sergeant: "De weg naar het podium ligt open"

  "Als je de valpartijen wegneemt, zou Van den Broeck ergens bovenaan staan", stelt ploegleider Marc Sergeant. "Hij zal nu af en toe een bommetje moeten gooien wanneer de Alpencols opdagen."

  "Jurgen was goed tot aan zijn valpartij, dus waarom zou hij nu plots niet meer goed zou zijn? In 2012 verloor hij ook veel tijd, maar werd hij toch nog vierde in Parijs. Dus als hij nu opnieuw kan aanvallen en tijd terugnemen, is nog veel mogelijk. Van den Broeck heeft de capaciteiten en de weg naar het podium ligt open."

  "Maar er zit nu wel bijna tien man tussen Jurgen en Richie Porte, die allemaal hun plaatsje zullen verdedigen. De schifting zal er nu nog moeilijker komen. Ik hoop dat ze aanvallend durven koersen, maar het verleden leert ons dat dit niet altijd het geval is."

  "Iedereen rijdt hier op een heel hoog niveau en dan is het moeilijker om er bovenuit te komen."

  Roelandts: "Neem al twee dagen antibiotica"

  "Het is al een slopende Tour geweest", zegt Jürgen Roelandts. "Het weer zat echt niet mee. Ik neem al twee dagen antibiotica. Het begon met wat keelpijn, daarna kreeg ik last van een verkoudheid en nu zit het op de longen. De rustdag en het zonnetje komen niets te vroeg."

  "Er komen nu twee relatief gemakkelijke ritten aan. Daarna begint het feest weer. Ik hoop dat we zondag nog eens een massasprint krijgen. Maar eerst wil ik uitzieken en, als de kans zich voordoet, daarna mijn kans gaan."