• home
 • video
 • pas verschenen

  Rousseff: "Uitstekend WK is overwinning voor Brazilië"

  Dilma Rousseff overhandigt de Wereldbeker aan Philipp Lahm.

  Sportief sloeg het WK diepe wonden voor gastland Brazilië, maar presidente Dilma Rousseff blikt toch tevreden terug op het evenement. "De organisatie van een van de mooiste WK's uit de voetbalgeschiedenis is een overwinning op zich", zei ze maandag.

  Rousseff gaf wel toe dat de 1-7-nederlaag tegen Duitsland in de halve finales littekens heeft nagelaten. Brazilië wou in eigen land graag een zesde wereldtitel veroveren, maar het werd de vierde plek. In de kleine finale zorgde Nederland met een 0-3 voor een nieuwe tik.

  Rousseff incasseert en steekt haar landgenoten een hart onder de riem: "De nederlaag is de moeder van de overwinning. We hebben de Wereldbeker niet gewonnen, maar we mogen trots zijn op de organisatie van een evenement dat wereldwijd bewonderd werd."

  Ze herinnerde nog eens aan de kritiek. Zo klonk vooraf dat het Maracana-stadion pas in 2038 klaar zou zijn, er chaos zou heersen in de luchthavens en Brazilië niet klaar was om miljoenen fans te ontvangen. Maar niets van dat.

  "1 miljoen toeristen uit 202 landen"

  Minister van Toerisme Vinicius Lages toverde ook wat cijfers tevoorschijn om het succes van het WK in de verf te zetten. "Brazilië verwachtte 600.000 buitenlandse toeristen tijdens het 30-daagse toernooi, het dubbele van Zuid-Afrika in 2010. Maar het waren er 1 miljoen uit 202 landen."

  De minister liet een enquête uitvoeren in de luchthavens van de gaststeden en in tien grenssteden. "En 95 procent van de buitenlandse toeristen heeft de intentie om nog eens terug te keren naar Brazilië."

  Binnen Brazilië verplaatsten 3 miljoen Brazilianen zich om het WK te volgen. 20.000 journalisten coverden het event.

  Ook eerste minister Aloizio Mercadante sloeg zich op de borst: "Er was geen enkel probleem met de stroomvoorziening en ook de datatransmissie verliep vlekkeloos. Kijk naar wat we tijdens de Wereldbeker hebben verwezenlijkt. En beeld je in wat we zullen kunnen doen tijdens de Olympische Spelen in 2016 in Rio", besloot de man.