• home
 • video
 • pas verschenen

  D'Hoore: "Vrouwenkoers in Parijs is een mijlpaal"

  Jolien D'Hoore was tijdens de rustdag te gast bij Sporza Tour. De Belgische kampioene had het over haar wedervaren in de Giro Rosa, de vrouwenwedstrijd op de Champs-Elysées en het povere prijzengeld bij de vrouwen.

  Jolien D'Hoore (Lotto-Belisol) was vorige week aan het werk in de Giro Rosa, de Ronde van Italië voor vrouwen. "De 10 dagen zijn goed verlopen voor de ploeg. Met Emma Pooley wonnen we drie ritten en de bergtrui. Het kon niet mooier", vertelt D'Hoore bij Sporza Tour op Radio 1.

  "Ik mocht een paar ritten uitkiezen en eindigde eens vijfde. Het viel wel mee voor mijn eerste keer. Ik ben wel meer een type voor de voorjaarsklassiekers, de Flandrien-koersen. Hoe meer regen en kasseien, hoe beter. In de Giro was het elke dag 30 graden, het was dus puffen."

  De eindwinst in Italië ging al voor de derde keer naar Marianne Vos. Is de dominantie van Vos niet wat frustrerend voor haar collega's? "Dat valt wel mee", zegt D'Hoore. "Het motiveert ons ook. Ze is een topper, we doen er alles aan om haar te kloppen."

  Over Italiaanse media-aandacht konden D'Hoore en co alleszins niet klagen. "Die koers leeft heel hard in Italië. 's Avonds konden we telkens een samenvatting van een uur bekijken op de Italiaanse televisie. Dat was uniek voor ons. Er waren ook veel toeschouwers, het was er leuk koersen."

  Over beperkte prijzengeld: "Steekt toch een beetje"

  Opvallend: voor haar knappe eindzege kreeg Marianne Vos... 525 euro. "En dat bedrag moet nog eens verdeeld worden onder de ploegmaats", legt Jolien D'Hoore uit.

  "We koersen omdat we het graag doen. Maar zo'n bedrag is niets in vergelijking met het prijzengeld bij de mannen. Dat steekt toch een beetje. We doen er evenveel voor, het is even lastig, maar we verdienen minder."

  "Koers in Parijs is een mijlpaal"

  Op zondag 27 juli staat de laatste Tourrit op het menu, met aankomst op de Champs-Elysées. Maar de toeschouwers in Parijs krijgen voor de mannenwedstrijd al een leuk aperitiefje met La Course, een wedstrijd bij de vrouwen.

  Marianne Vos legde bij de NOS het concept uit: "Er staan 20 teams van 6 rensters aan de start. We zullen 13 rondjes van 7 kilometer afleggen en zullen dus 2 uur knallen. Volgens de Tourorganisator is het geen eenmalig evenement."

  Ook Jolien D'Hoore reageert enthousiast op de nieuwe wedstrijd. "Het is een mooi initiatief. Ik ben zelf een sprintster, het is dus een unieke kans om op de Champs-Elysées te sprinten."

  "De rit in Parijs is een begin. Het kan een opstapje zijn. Ik hoop in de toekomst op een echte rittenkoers en we hebben genoeg ambassadrices die daar voor kunnen zorgen. Het is een mijlpaal en nu is het aan ons om er een mooie koers van te maken."