• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "Duitsland is de terechte kampioen"

  "Terechte kampioen", vindt Vandenbempt.

  Voor Sporza-voetbaljournalist Peter Vandenbempt valt niets af te dingen aan de Duitse wereldtitel. "Duitsland maakte veel indruk en speelde solide en constant. Maar het kreeg het wel onverwacht lastig in de finale, waar Messi zijn afspraak met de legende miste."

  Duitsland was favoriet in de finale, maar kreeg het onverwacht moeilijk. Argentinië speelde op het goeie moment zijn beste match van het toernooi.

  De Argentijnen behielden hun goeie organisatie, gaven geen ruimte weg en slaagden erin het Duitse passing-game te neutraliseren. En bovendien, het voegde heel wat offensieve slagkracht toe.

  Op basis van het doelgevaar kon Argentinië zelfs meer aanspraak maken op de zege. Duitsland had wel vaker de bal, maar kon alles bij elkaar te weinig tempo en doelgevaar brengen.

  Duitsland had een magische klasseflits van Götze nodig om te winnen. Zo werd het een titel tussen hangen en wurgen, met een dosis meeval.

  Maar ik vind Duitsland wel de terechte kampioen. Als je het over het hele toernooi bekijkt, maakte het, samen met Colombia in de groepsfase, het meeste indruk. Het was solide en constant.

  En Duitsland speelde ook een match voor de eeuwigheid door een zwak Brazilië met 1-7 te kloppen. De Duitsers probeerden om positief te voetballen. De Duitsers vonden het evenwicht tussen beredeneerd spelen en aan te vallen met mooi combinatievoetbal.

  "Wedergeboorte van toernooiwinnend Duitsland"

  Het succes van Duitsland komt ook niet uit de lucht gevallen. Alles werd herdacht na het desastreuze EK in 2000. De jeugdopleiding werd onder handen genomen en sindsdien wordt er meer geselecteerd op voetbalkwaliteiten dan op fysiek vermogen. Dat evolueerde geleidelijk en resulteerde in deze wereldtitel.

  Misschien kan Duitsland wel de rol van Spanje helemaal overnemen. Er ligt een solide basis in de jeugdopleiding en ook deze groep heeft heel veel talent en is nog relatief jong. Het arsenaal is onuitputtelijk en mogelijk zagen we de wedergeboorte van het Duitsland dat toernooien wint.

  Het WK van Messi? Vrees het niet

  Dit moest het WK van Lionel Messi worden, maar ik vrees dat hij zijn afspraak met de geschiedenis gemist heeft.

  Messi had nochtans de kans om zijn land op weg naar de titel te zetten, maar schoot naast. De echte Messi maakt toch zo'n kans af die hij in de tweede helft kreeg.

  Messi maakte wel nog het verschil in de groepsfase, maar wandelde vooral erna, ook al was hij in de finale wel gretig. Maar we zagen wat we al het hele seizoen zien: hij is niet top.

  Deze klap zal wel aankomen bij Messi. Hij heeft nog mooie jaren voor de boeg, maar krijgt hij ooit nog zo'n uitgelezen kans? Op het volgende WK is hij er al 31. Velen zeggen dat hij het WK moest winnen om zijn voet echt naast Diego Maradona te zetten, maar hij gaat de legende dus niet in.

  Peter Vandenbempt