• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Toen waren ze nog met 180

  Titelverdediger Chris Froome gaf op in de vijfde etappe.

  Geen Touretappe gaat voorbij zonder een opgave. In de tiende rit gooiden drie renners de handdoek, wat het totaal aantal opgaves op achttien brengt. Na de rustdag kruipen dus nog 180 renners op het zadel. Een overzicht van de gesneuvelde soldaten.

  Cavendish sneuvelt voor eigen publiek

  In de openingsetappe van de Ronde van Frankrijk sneuvelde meteen een van de sprintfavorieten. Mark Cavendish dook in de sprint in een te klein gaatje en ging tegen de vlakte. De Brit van Omega Pharma-Quick Step ging niet meer van start in de tweede rit, net als Sacha Modolo (Lampre-Merida), die moest opgeven met griep.

  Andy Schleck gooit de handdoek na de 3e rit

  Na Mark Cavendish verloor de Tour met Andy Schleck een tweede grote naam. De 29-jarige Luxemburger knalde in de straten van Londen tegen een fotograferende fan. Met een scheur in de collaterale ligamenten en kruisbanden van de rechterknie was de Tour-winnaar van 2010 gedwongen de handdoek te gooien.

  Lotto-Belisol verliest Greg Henderson

  Ook de eerste rit op Franse bodem eiste een slachtoffer. Op een natte rotonde schoven drie renners van Lotto-Belisol onderuit. De Nieuw-Zeelander Greg Henderson, een belangrijke pion in de sprinttrein van André Greipel, gaf op met zware sneden in de knie. Bart De Clercq en Lars Bak konden verder na verzorging.

  Tour onthoofd met opgave titelverdediger Chris Froome

  In de vierde rit naar Rijsel begon de ellende voor titelverdediger Chris Froome. Hij tikte een voorwiel aan en viel op zijn linkerkant, maar de schade viel mee. Een dag later kwam de Brit in de helse kasseienrit naar Arenberg nog twee keer ten val. Ontredderd stapte hij in de volgwagen van Team Sky.

  Vier renners geven op in de zesde rit

  In de etappe van Arras naar Reims gaven maar liefst vier renners er de brui aan. Maximiliano Richeze (Lampre-Merida) kwam niet meer aan de start. Twee valpartijen in de zesde rit slachtofferden ook Xabier Zandio (Team Sky), Egor Silin (Katusha) en Jesus Hernandez (Saxo-Tinkoff).

  Clement, Van Poppel en Atapuma leveren rugnummer in

  De Tour verloor ook in de zevende rit enkele renners. Belkin-renner Stef Clement (foto) en John Atapuma (BMC Racing) waren betrokken bij een tuimelperte. Danny van Poppel kneep de remmen dicht door aanhoudende pijn aan zijn knie.

  Bart De Clercq beëindigt zijn lijdensweg

  Bart De Clercq had moest elke etappe op de tanden bijten om de finish te bereiken. De Belg van Lotto-Belisol had te veel last van zijn enkel na zijn val in de vierde rit. In de achtste rit hield hij het voor bekeken net als Mathias Frank (IAM Cycling).

  Contador breekt zijn scheenbeen

  Net voor de rustdag verloor de Tour opnieuw een favoriet. Alberto Contador ging overkop in een afdaling en brak zijn scheenbeen. De kopman van Saxo-Tinkoff moet zo zijn titelambities opbergen. In zijn schaduw gaven ook Ted King (Cannondale) en Mathew Hayman (Orica-GreenEdge) op. Egoitz Garcia (Cofidis) moest een dag eerder plooien.