• home
 • video
 • pas verschenen

  Mulder: "Duitsland verdient het, reken maar!"

  Ook voor Jan Mulder was dit een bijzonder WK. De aimabele Nederlander leefde de voorbije 5 weken bijna onafgebroken in Brussel en werd in Vlaanderen populairder met de dag.

  "Duitsland is een verdiende wereldkampioen, reken maar", zegt Mulder. "Al was het maar voor de spelers van Bayern München, die de laatste jaren wereldklasse voetbal speelden. Daar is dit Duitse elftal op gestoeld."

  "Ik zag de enorme emotie bij die spelers, anders dan bij de Brazilianen en Argentijnen, meer innerlijk. En dat succes van Bayern heeft de spelers niet verwend, ze hadden één doel voor ogen: de wereldtitel. Zo prachtig."

  Vindt hij het als Nederlander moeilijk om de oude rivaal Duitsland wereldkampioen te zien worden? "In Nederland gaat die gedachte wel rond, behalve bij mij. Nee, ik heb dat nooit gehad, flauw doen over Duitsers. Alsof je nog vlak na de Tweede Wereldoorlog zit, dat is al lang, lang voorbij."

  "Rodriguez, daar was ik bijna verliefd op"

  Wat onthoudt Mulder van het WK in Brazilië? "Dat iconische beeld van Van Persie, dat ongelofelijke doelpunt: dat staat eigenlijk symbool voor dit toernooi. Prachtig!"

  "Tot aan de kwartfinale was het schitterend, met dan nog als uitschieter die onwaarschijnlijke wedstrijd van Duitsland tegen Brazilië. En Rodriguez (foto), daar was ik bijna verliefd op. Prachtige voetballer. Zo moet voetbal gespeeld worden. Op techniek."

  Had die dan geen speler van het toernooi moeten worden? Of Robben? "Het was bijna pijnlijk voor Messi zelf dat hij dat ding moest gaan ophalen, hij had er totaal geen zin in."

  "En het was echt mooi geweest, om Robben daar speciaal voor uit te nodigen. Misschien had die geen zin, maar dat denk ik wel. Maar dat vond ik de meest waardevolle speler. Messi was niet zichzelf, nee."

  "Ik heb weer genoten van Brussel"

  Heeft het toernooi het leven van Mulder veranderd? "Ik heb nieuwe vrienden gemaakt. Maar ik heb vooral van Brussel genoten. Lang geleden kwam ik hier wonen, later voelde ik me een soort toerist. Maar nu had het leven zin door naar de VRT te gaan."

  "Mijn populariteit? Die gaat aan je voorbij, weet je wel? Ik heb geprobeerd om met een geweldige overexposure mezelf weg te destructeren. Maar dat is ook niet gelukt, zo goed voelde ik me hier." En nu vakantie? "Ja, ergens in Groningen. Achterin mijn tuin, mijn zonden overdenken."