• home
 • video
 • pas verschenen

  Löw: "Resultaat van tien jaar werken"

  Joachim Löw oogst eindelijk na 8 jaar bondscoachschap.

  Joachim Löw heeft Duitsland voor het eerst sinds het EK van 1996 een titel bezorgd. "Over het hele toernooi gezien waren wij het beste ploeg." Matchwinnaar Mario Götze gaat "vieren met het hele land".

  Löw kwam tien jaar geleden bij de nationale ploeg terecht als assistent van Jürgen Klinsmann. Na de mislukking van het EK 2004 - uitschakeling in de groepsfase - zorgde die laatste voor een andere aanpak.

  Verjongen, kijken naar prestatie eerder dan naar reputatie en aanvallender spelen. Dat leverde een derde plaats op het WK 2006 in eigen land op.

  Na dat WK nam Löw over en hij zette de lijn van Klinsmann voort. Op het EK 2008 verloor Duitsland de finale van Spanje, op het WK 2010 en EK 2012 was de halve finale het eindstation, respectievelijk tegen weer Spanje en Italië.

  Het was vierde keer, goede keer voor Löw: "Dit is het resultaat van tien jaar hard werken", zei Löw zondagavond laat. "We hebben steeds progressie gemaakt en hebben nu ook die laatste stap gezet."

  "De werelditel is zeker verdiend. Over het hele toernooi gezien waren wij het beste team. We zijn heel trots dat we als eerste Europese land op Zuid-Amerikaanse bodem wereldkampioen worden."

  "Götze is een wonderkind"

  De wisselspelers die Löw inbracht, maakten uiteindelijk het verschil: de voorzet van Schürrle bereikte Götze, die fraai afwerkte. De 22-jarige spits van Bayern kwam in de 88e minuut in voor Klose.

  En Löw had hem geprikkeld: "Toon de wereld dat je beter dan Messi bent, toon dat je deze match voor ons kan winnen, vertelde ik Mario toen ik hem de loopgraven instuurde."

  "Götze is een wonderkind. Hij is tot geweldige dingen in staat. Met een prachtgoal bezorgde hij ons de wereldtitel."

  Götze: "Vieren met het hele land"

  Götze werd ondanks zijn korte speeltijd uitgeroepen tot Man van de Match. Zijn goal maakte het verschil.

  "Ik kreeg de bal goed aangespeeld, controleerde hem met de borst en trapte binnen. Het ging allemaal heel snel", doet hij het verhaal.

  "Het was als een droom. Je kunt niet beschrijven wat je voelt. Het duurde en tijdje voor ik besefte wat ik gedaan had. Ik ben heel trots. Dit ga ik vieren met het hele team en met het hele land."

  "En de titel is ook verdiend. We hebben een superploeg."

  Mario Götze zet Duitsland op weg naar de wereldtitel