• home
 • video
 • pas verschenen

  Joos: "Eigenlijk is Neuer de enige speler zonder vlek op het blazoen"

  "Je kan niet om de 1-7 van Duitsland tegen Brazilië heen"

  Sporza-commentator Filip Joos heeft het WK van dichtbij meegemaakt. Nu alle wedstrijden gespeeld zijn, blikt hij terug op een boeiende WK. "Wie ben ik om Gary Lineker tegen te spreken dat België - Verenigde Staten de beste match van het WK was."

  De speler van het toernooi

  Lionel Messi kreeg van de wereldvoetbalbond FIFA na de finale de Gouden Bal als beste speler van het toernooi. Die beslissing deed hier en daar de wenkbrauwen fronsen. Ook bij Filip Joos.

   

  • "Messi leek er zelf ook niet mee akkoord te gaan", zag Joos. "Het leek alsof hij de prijs kreeg omdat de Argentijnen daar maar wat stonden in Maracana en hij op voorhand de gedoodverfde favoriet was. Hij stak de prijs ook niet in de lucht."
  • "Je kan ook niet om Thomas Müller heen, een antiheld op het veld. Dat zeg ik omdat hij zo een gewone jongen is die wel heel goed kan voetballen. Als geen ander bespeelt hij de ruimte en vaak is hij heel doeltreffend."
  • "Van de Colombianen James Rodriguez en Juan Cuadrado kon ik ook altijd genieten als ze aan de bal kwamen. Maar in hun nadeel speelt de schoppartij tegen Brazilië."
  • "Toni Kroos was ook top dit toernooi, maar zijn terugspeelbal met het hoofd in de finale had Duitsland de wereldbeker kunnen kosten."
  • "Arjen Robben speelde ook een fenomenaal toernooi, maar hij heeft wel de grootste kans tegen Argentinië de nek omgewrongen, nog voor de tackle van Mascherano. Maar als ik echt moet kiezen, kies ik toch voor de Nederlander."
  • De enige zonder een vlek op het blazoen is eigenlijk Manuel Neuer. Misschien verdient hij de trofee van beste speler nog het meeste, maar hij is een doelman en die hebben hun eigen prijs. Als doelman had Neuer alleen concurrentie van Tim Howard."

   

  De revelatie van het WK

  De prijs van beste jonge speler ging naar Paul Pogba. Ook met die keuze is Joos het niet echt eens.

  • "Ik vond niet echt dat de Fransman die prijs verdiende. in de eerste match werd hij door zijn coach gewisseld omdat hij niet echt goed speelde, in de laatste match van Frankrijk tegen Duitsland was hij onzichtbaar. De FIFA heeft vooral op reputatie gekozen denk ik."
  • "Pogba zal zeker een grote carrière uitbouwen, maar een revelatie is volgens mij iemand die bijna niemand kende en toch heeft verbaasd. Dan denk ik vooral aan DeAndre Yedlin, de rechtsback van de Verenigde Staten die inviel tegen België. Het is geen toeval dat vele grote ploegen hem nu willen."
  • "Ook Atsu vond ik leuk om naar te kijken. Vooral tegen Duitsland speelde de Ghanees van Vitesse een heel goeie match."

  Mooiste doelpunt:

  Met 171 doelpunten was het WK in Brazilië samen met het WK 1998 het meest doelpuntenrijke WK ooit. Daar zaten ook een aantal pareltjes tussen. Welk doelpunt vindt Joos het mooiste?

  "Ik vond het doelpunt van Rodriguez tegen Uruguay heel mooi, maar niet het allermooiste omdat het niet tot stand kwam na samenspel. De goal van Van Persie met het hoofd tegen Spanje was echt schitterend. Net als het Duitse doelpunt in de finale na samenspel tussen André Schürrle en Mario Götze."

  Beste wedstrijd van het WK

  "Als commentator kom je snel uit bij een wedstrijd die je zelf hebt bijgewoond. Ik kies dan voor België - Verenigde Staten. Wie ben ik ook om Gary Lineker tegen te spreken als hij die wedstrijd de allerbeste vond?"

  "Daarnaast waren ook de tweede helft van Nederland - Spanje en de match tussen Duitsland en Ghana om van te smullen. Duitsland werd door Ghana gedwongen achteruit te plooien en bleek ondanks hun geweldige middenveld toch kwetsbaar."

  Meest memorabele momenten

  Filip Joos: "Eerst en vooral kan je niet om de 1-7 van Duitsland tegen Brazilië heen. Op het vorige WK had Portugal nog met 7-0 gewonnen van Noord-Korea, maar wie gezegd had dat de volgende ploeg die zeven doelpunten tegen zou krijgen, Brazilië zou zijn in eigen land, was in een dwangbuis gestoken."

  "Daarnaast heb je "het geval Suarez". Ten eerste hoe de Uruguayaan uit zijn rolstoel opstond om twee keer te scoren tegen Engeland, het land waar hij toen nog zijn brood verdiende. Daarna kwam natuurlijk de beet en de dolle reactie van de rest van de wereld. Hij verdiende natuurlijk een schorsing, maar of die vier maanden moest duren weet ik niet. Ik heb nog veel schandalige overtredingen gezien. Suarez is nu weg uit het grauwe Liverpool, en speelt binnenkort in het zonnige Spanje. Dat wordt een van de grote verhalen van het volgende seizoen."