• home
 • video
 • pas verschenen

  Mulder: "Lukaku heeft plankenkoorts op hoogste niveau"

  Sporza-analist Jan Mulder is opgetogen met de winst van de Rode Duivels. Maar de Nederlander toont zich ook kritisch voor Romelu Lukaku en Eden Hazard. "En Origi, die kun je nu niet meer op de bank zetten."

  Sporza.be haalde Jan Mulder kort na de wedstrijd voor de camera. "Ik ben bereid alles te vergeten: het zwakke spel en de nervositeit", was zijn eerste reactie.

  "Het is leuk dat je door bent en dat verschaft je weer wat tijd om het spel te verbeteren, want dat is cruciaal. Tegen de Russen kon elk moment het plafond naar beneden komen. Zij verdienden het niet om te verliezen. Je moet beter spelen om een basis te hebben voor een beter toernooi."

  Mulder heeft het in zijn analyses vaak over spelvreugde, iets wat op dit WK voorlopig wat ontbreekt bij de Belgen. "Ik heb het niet voor zaken die het spel afremmen. Het moet vrijer zijn. Mirallas heeft dat, Mertens dartelt en Origi heeft dat ook meer dan Lukaku, die met veel problemen worstelt. Ontspanning van de spieren en de hersenen is belangrijk in het topvoetbal."

  Romelu Lukaku speelde weer erg bleek, zijn vervanger Divock Origi werd de Belgische held. Heeft België nu een "probleem Lukaku"? "Lukaku heeft zelf een probleem, België is verlost van het probleem", klinkt het bij Mulder.

  "Ik vind het erg voor Lukaku, want hij is een geweldige speler. Maar op het hoogste niveau heeft hij last van plankenkoorts. Hij kan zich niet losmaken. Daarom was hij gefrustreerd bij zijn wissel, dat valt te begrijpen."

  "Het is waar dat hij niet goed bediend wordt. Het spel is niet goed om hem te laten profiteren, maar hij doet er zelf ook niets voor", vindt een kritische Mulder. "Een spits kan de boel aandrijven en passes afdwingen. Maar dat stilstaande wapen is dodelijk voor vooruitstrevend spel."

  Moet Wilmots Lukaku dan op de bank zetten? "Ja! Je mag Origi nu niet afremmen. Hij is beter in het spel, dat ziet een kind."

  Over uitstelgedrag Hazard: "Ik word er nerveus van"

  Ook Eden Hazard liet het tegen Rusland afweten, al forceerde hij met een assist wel de doorbraak. "Tot 10 minuten voor tijd dacht ik: "Sta op, open je ogen." En toen deed hij het."

  "Dat is de Hazard die ik wil zien, maar hij moet dat wat sneller doen. Hij mag het niet te lang uitstellen, want ik word er nerveus van."