• home
 • video
 • pas verschenen

  Flipkens: "Wimbledon voelt als thuiskomen"

  Met Kirsten Flipkens, Alison Van Uytvanck en Yanina Wickmayer staan er dit jaar drie vrouwen op de hoofdtabel van Wimbledon. Bij Sporza blikten ze al even vooruit op hun toernooi en op het WK. "Dit voelt als thuiskomen", zegt Flipkens, de halvefinaliste van vorig jaar.

  Flipkens: "Prestatie van vorig jaar zorgt niet voor extra druk"

  Kirsten Flipkens zette vorig jaar op Wimbledon een uitzonderlijke prestatie neer. Ze sneuvelde pas in de halve finales. "Dat zorgt niet voor extra druk. Ik heb niet het gevoel dat ik dit jaar even goed moet doen."

  "Ik ervaar het als iets positief. Alle mooie herinneringen van vorig jaar komen terug. Toen ik hier aankwam moest ik meteen glimlachen en kreeg ik kippenvel. Dit voelt aan als thuiskomen."

  "Ik pas me ook snel aan op gras. Ik heb een goeie voorbereiding achter de rug. Enkel mijn knie bezorgt me wat last, zeker als ik op gras speel. Ik doe er alles aan om op tijd helemaal fit te zijn, maar ik kan ook wel wat pijn verbijten."

  Flipkens nam even Malisse onder de arm als trainer, maar die samenwerking zit er al op. "In theorie leek het een mooie combinatie, maar in de praktijk zaten we niet op dezelfde golflengte. Het team dat ik nu heb, vertrouw ik volledig. Ik voel me goed."

  Wickmayer: "Heb niets te verliezen tegen Stosur"

  Yanina Wickmayer moet het in de eerste ronde meteen opnemen tegen Samantha Stosur (WTA-17).

  "Het is zeker geen makkelijke loting, maar ik moet er gewoon honderd procent voor gaan."

  "De opslag is het wapen van Stosur, al zal de bal op gras al iets minder hoog opspringen. We hebben het op training al proberen na te bootsen. Ze is ook een prima dubbelspeelster dus ik verwacht haar veel aan het net."

  "Ik heb haar nog niet veel op gras zien spelen, maar ik ga op YouTube zeker een paar wedstrijden bekijken. Het is een sterke speelster, maar ik heb niets te verliezen."

  "Ik moet agressief spelen vanaf de eerste bal. Ik moet alert blijven en vooral stevig serveren. Ik mag mij niet laten doen."

  Van Uytvanck: "Ik mag niet vergeten te genieten"

  Alison Van Uytvanck staat voor het eerst op de hoofdtabel van Wimbledon. "Dit is allemaal heel speciaal voor mij. Daarnet trainde ik naast Djokovic en Nadal. Ik zag ook Federer al spelen. Dat is ongelooflijk."

  "Na Roland Garros was ik erg teleurgesteld, maar ik heb veel gepraat en moet vooral de positieve dingen onthouden. Het grasgevoel is er. Ik trainde ook al met Flipkens, een goeie voorbereiding."

  "Ik mag niet klagen over de loting. Het had beter kunnen zijn, maar ook veel slechter. Ik moet vooral naar mijn eigen spel kijken. Ik moet agressief spelen en mag me niet inhouden. Op gras is het ook belangrijk om gefocust te blijven."

  "Voor mij is het cruciaal dat ik besef dat ik hiervan moet genieten. Ik mag niet de baan opstappen en denken dat ik moet winnen. Ik wil vaak te graag en daardoor gaat het niet. Voor de match moet ik kunnen relaxen."

  "Kim Clijsters zal wel voor pruiken en vlaggen zorgen"

  Ook op Wimbledon worden de prestaties van de Rode Duivels in Brazilië op de voet gevolgd. "De matchen van de Belgen zijn een mooie afleiding. Een ideale manier om te ontspannen", zeggen Flipkens en Wickmayer.

  De twee blijken ook hevige supporters. "Ik heb de eerste match in Rosmalen gevolgd", vertelt Wickmayer. "Ik had toen geen supportersoutfit bij, maar toen Fellaini scoorde, heb ik het hele hotel bijeen geschreeuwd. Kim Clijsters komt nog naar hier. Zij is een hevige fan en zal wel pruiken en vlaggen meenemen."

  Ook Kirsten Flipkens heeft een speciale outfit. "Op het truitje van Alderweireld stond tijdens de oefeninterlands een foto van mijn oma. Via Thibaut Courtois heb ik dat shirt dan gekregen. Het heeft een emotionele waarde voor mij. Ik ga het ook vanavond aandoen."

  Alison Van Uytvanck blijft er allemaal iets nuchterder onder. "Ik kijk wel naar de wedstrijd, maar echte Duivelskoorts heb ik niet." Wickmayer hoopt ten slotte dat de gekte ook overwaait naar het tennis. "Het zou fijn zijn als heel het land ook eens zo achter ons stond."