• home
 • video
 • pas verschenen

  Wilmots: "Deze groep kan geschiedenis schrijven"

  Marc Wilmots heeft zijn laatste persbabbel voor de match tegen Rusland afgewerkt. De bondscoach benadrukte dat de tegenstander geen geheimen meer heeft en voelt ook minder druk dan voor de match tegen Algerije. "Maar wij passen onze filosofie niet aan", vertelt Wilmots.

  Voor de persconferentie wou bondscoach Marc Wilmots met aanvoerder Vincent Kompany het veld van het Maracana-stadion al eens inspecteren. "Dit is een mythisch stadion. Het is leuk om hier te zijn, voor de spelers en de staf", klonk het bij de bondscoach.

  De inzet tegen Rusland is duidelijk: als de Duivels winnen, zijn ze al geplaatst voor de volgende ronde. "Bij de loting had ik al gezegd dat België en Rusland de favorieten in de groep waren. Maar ik had het puntenverlies van Rusland tegen Zuid-Korea niet verwacht. Voor ons telt maar één zaak: winnen en ons dus zo snel mogelijk kwalificeren."

  Bij de Russen staat Fabio Capello aan het roer, een tactisch meesterbrein. "Hij heeft een heel mooi palmares. Maar het is afwachten hoe hij zijn spelers zal zetten en wat zijn filosofie wordt. Tegen Zuid-Korea waren ze statisch en namen ze het heft niet in handen."

  "Maar ik kan hun aanpak niet voorspellen. Wij willen dominant spelen en mogen niet in hun val lopen. We passen onze filosofie niet aan."

  "Een wedstrijdscenario kun je niet op voorhand schrijven, maar we zijn goed voorbereid. Je kunt het spel ook proberen te beïnvloeden. Op het veld heb ik drie aanvoerders die van alle opties op de hoogte zijn. Zo kunnen we snel omschakelen, want op het WK krijg je weinig tijd."

  "Wij hebben, in vergelijking met de match tegen Algerije, een groot voordeel: we moeten het spel nu niet maken. Dat was in onze eerste match wel het geval, waar we moesten winnen voor een goeie uitgangspositie."

  Over opstelling: "10 zekerheden, enkel afwachten bij Kompany"

  De bondscoach wou uiteraard ook weinig lossen over zijn basisopstelling, maar had wel een opmerkelijke uitspraak in petto. "In mijn hoofd heb ik 10 zekerheden. Ik wacht enkel de situatie van Vincent (Kompany, red.) af. Ik zal na de laatste training beslissen, maar hij heeft hard gewerkt."

  Heeft Wilmots overigens tips over de Russen gevraagd aan Zenit-spelers Lombaerts en Witsel? "Neen, wij doen ons werk wel. Ik betrek de spelers er niet te veel bij. Bij de briefing zal blijken of we iets over het hoofd hebben gezien. Maar ik heb het gevoel dat dat niet het geval zal zijn."

  "Euforie kan snel omslaan in verdriet"

  Wilmots kreeg ook van de buitenlandse pers enkele vragen. Bijna alle landen kijken uit naar de prestaties van de Belgen op dit WK, maar Wilmots predikt rust. "Kijk naar Engeland, Spanje en Italië op dit WK: het hangt af van details. De euforie kan snel omslaan in verdriet."

  "Ik blijf het herhalen: we bekijken het match per match. Later zullen we conclusies kunnen trekken. Maar deze ploeg is misschien in staat om geschiedenis te schrijven. Wij moeten het nu doen. Het verleden is voorbij, enkel het heden en de toekomst tellen nu."