• home
 • video
 • pas verschenen

  Vreemde voornamen op het WK: van Yeltsin tot Boniek

  De ouders van Boniek Garcia (l) waren fan van Zbigniew Boniek (r).

  Je voornaam kies je niet zelf, maar het zegt wel veel over je ouders. Naar wie werd de Colombiaanse ster James Rodriguez bijvoorbeeld genoemd? Je ontdekt het hier.

  1. Yeltsin Tejeda (Costa Rica)

  Lust de moeder van Yeltsin Tejeda wel eens een glaasje wodka? Of houdt ze ook van een dansje in het openbaar? Geen idee, maar wat we wel weten is dat ze fan was van de Russische president Boris Jeltsin ("Jeltsin" is de Nederlandse schrijfwijze).

  Tejeda werd 22 jaar geleden in Costa Rica geboren, enkele maanden nadat Boris Jeltsin aan de macht was gekomen in Rusland. Zijn naam kreeg Yeltsin dan wel van zijn moeder, maar de liefde voor het voetbal van zijn vader Ignacio.

  2. James Rodriguez (Colombia)

  James Rodriguez, soms ook gewoonweg James, is een van de smaakmakers van het WK tot nu toe. Maar die voornaam James is wel erg apart voor een Zuid-Amerikaan (al wordt hij wel op zijn Spaans uitgesproken als [chammès]).

  Zijn vader was blijkbaar zo'n liefhebber van de Britse spion en womanizer James Bond dat hij zijn zoon dezelfde voornaam meegaf bij de geboorte. Rodriguez wordt tegenwoordig dan ook wel eens de "James Bond van Banfield" genoemd.

  3. Boniek Garcia (Honduras)

  WK 1982: Polen is een van de revelaties van het toernooi. Het wordt pas in de halve finales afgestopt door latere kampioen Italië en zou later nog brons winnen.

  Een van de grote sterren van Polen is Zbigniew Boniek, spits bij Juventus. Boniek zou onder meer drie keer scoren tegen België. Die prestatie maakte zo'n indruk op de ouders van Oscar Garcia dat ze hem als tweede naam Boniek meegeven. Garcia is daar zo tevreden over dat hij zich nu nog het liefst met Boniek laat aanspreken.

  4. Edinson Cavani (Uruguay)

  Hoe zullen we onze jongen noemen, vroegen moeder en vader Cavani zich op Valentijnsdag 1987 af. Plots ging er een lichtje branden. "We noemen hem naar de uitvinder van de gloeilamp, Thomas Alva Edison."

  Bij de burgerlijke stand van het Uruguayaanse plaatsje Salto hadden ze dat plan niet zo goed begrepen. In plaats van Edison noteerde de man achter het loket Edinson. Dan hadden de ouders van zijn Ecuadoraanse WK-collega Edison Mendez het beter voor elkaar.