• home
 • video
 • pas verschenen

  Nederland speelt voor het eerst in 221 interlands zonder "Van"

  Robin van Persie: schorsing met een historisch tintje.

  Robin van Persie mist de derde groepsmatch van Nederland door een schorsing. Hiermee helpt de United-spits onbedoeld mee aan een historische wedstrijd. Het is immers van 29 mei 1996 geleden dat Nederland zonder een speler met "Van" in de naam aantrad.

  Door de blessure van Rafael van der Vaart en de niet-selectie van Gregory van der Wiel is Robin van Persie de enige speler in de Nederlandse selectie met een "Van" in de achternaam.

  Maar door zijn schorsing komt er een einde aan een reeks van 221 matchen van Oranje zonder een "Van" in de ploeg, zo rekende het Algemeen Dagblad uit.

  Op 29 mei 1996 speelde volgende ploeg een oefenmatch tegen China: De Goey, Reiziger, Blind, Seedorf, Numan, Winter, Bergkamp, Witschge, Taument, Mulder en Hoekstra. De Kock, Ronald de Boer, Davids, Jordi Cruijff en Cocu vielen in.

  Sindsdien kon Nederland altijd rekenen op enkele sterke Vans in de ploeg, zoals Van der Sar, Van Bommel, Van Bronckhorst en Van Nistelrooij (speur bijvoorbeeld mee naar de zes "Vans" op de foto). Maar tegen Chili zal enkel bondscoach Louis "van" Gaal op het wedstrijdblad verschijnen.

  Van der Elst enige "Van" in België-Nederland op WK 1994

  Voor de laatste WK-match van Nederland zonder een "Van" op het veld moeten we teruggaan naar 1994. Uitgerekend tegen België speelde (en verloor) Nederland zonder een "Van" in de ploeg. Opvallend: bij België stond toen wel een "Van" op het veld: Franky Van der Elst.