• home
 • video
 • pas verschenen

  Dopingtest voor 7 Costa Ricanen na match tegen Italië

  Costa Rica mocht een feestje bouwen na de zege tegen Italië.

  Costa Rica verbaasde vrijdag de voetbalwereld met de kwalificatie voor de achtste finales op het WK. Na de match moesten zeven spelers een dopingcontrole afleggen. "Routine", benadrukt de FIFA, maar dat is niet de mening van Diego Maradona.

  Alle spelers van de 32 landen die op het WK aan het werk zijn, worden door de FIFA minimaal één keer getest op doping. Ruim 90 procent van de WK-spelers kreeg die controle al voor het toernooi. De overige spelers worden tijdens het WK getest, samen met twee internationals die na elke match uitgeloot worden.

  Maar na Costa Rica-Italië (1-0) moesten liefst zeven Costa Ricanen een plasje afleveren: twee spelers door het lotingsysteem, maar dus ook vijf andere voetballers. "Die vijf waren voor het toernooi niet beschikbaar", zegt de FIFA, die daarmee de verdachtmakingen de kop wil indrukken. "Daarom moesten ze zich na de match tegen Italië aanbieden."

  Voetballegende Diego Maradona houdt er een eigen complottheorie op na. "De FIFA heeft zeven spelers getest, omdat het verveeld zit met de goeie resultaten van Costa Rica. Als de grote ploegen niet doorstoten naar de volgende ronde, dreigen de hoofdsponsors niet meer te betalen."