• home
 • video
 • pas verschenen

  Wilmots: "Ik heb nooit gezegd dat we favoriet zijn"

  De match tegen Rusland nadert met rasse schreden. In een interview met Ruben Van Gucht beantwoordt de bondscoach onder meer een aantal vragen over Romelu Lukaku, Thomas Vermaelen en Moussa Dembele. Ook op de sterktes van Rusland gaat hij dieper in.

  "Beginnen met een overwinning tegen Algerije geeft vertrouwen", blikt Marc Wilmots eerst terug op de openingswedstrijd. "Dat mijn jonge ploeg een beetje zenuwachtig begon, is volledig normaal."

  "We zijn daarna steeds beter in de wedstrijd gekomen. We hebben 0 kansen weggegeven en er zelf 6 of 7 gecreëerd. Hun keeper was hun beste man."

  Wilmots haalde Romelu Lukaku vroeg in de tweede helft naar de kant. "Romelu had in 55 minuten liefst 6,5 kilometer gelopen. Hij heeft de Algerijnen afgemat. Hij kreeg wel weinig ruimte en had het moeilijk omdat er te weinig snelheid in het spel zat, maar door zijn harde werk konden de Algerijnen na een tijdje niet meer ademen."

  Zou die vervanging kunnen vreten aan het zelfvertrouwen van Lukaku? Wilmots: "Na Luxemburg en Zweden zei iedereen dat we onze topschutter gevonden hadden. Het is niet omdat hij eens niet scoort, dat Romelu nu plots geen vertrouwen meer zou hebben."

  "Laten we dit niet overdrijven. Ik heb vertrouwen in hem, zijn maats hebben vertrouwen in hem. Romelu is een spits van topniveau. Misschien begint Origi straks wel eens aan een wedstrijd en valt Romelu in na 55 minuten. Wat is het probleem? Er is geen probleem."

  "Hoe ik bankzitters motiveer? Ik ga niet alles zeggen"

  "Ook de prestaties van Moussa Dembele en Nacer Chadli (beiden gewisseld, red) zijn in mijn ogen geslaagd", beantwoordt Wilmots een volgende vraag. "Het was ook niet de eerste keer dat die twee samenspeelden, hé. Ze deden dat al in Servië en thuis tegen Schotland, toch een van onze beste wedstrijden in de voorronde. Maar als je geen ruimte krijgt, zoals tegen Algerije, kunnen ook zij niet in de diepte spelen. Neen, ze hebben dat goed gedaan."

  "Algerije is voorbij, voor mij was het een goeie wedstrijd. Ik gebruik het hele potentieel van mijn kern, dat lijkt me goed. Dat Vermaelen ontgoocheld was, omdat hij naast de ploeg viel? Ik heb daar met hem over gesproken, maar dat blijft intern. Hoe ik de bankzitters motiveer? Ik ga niet alles zeggen, dat blijft geheim. Kijk: de spelers spelen niet voor zichzelf, maar voor België. Hier staat een echte groep, niemand is uit op persoonlijk succes. Ik heb die fout vroeger zelf gemaakt (Wilmots verwijst naar zijn akkefietje op het WK van 1994, red), maar ik wil niet dat deze jongens die ook maken. Uit je fouten moet je leren."

  "Eén domme fout en het kan afgelopen zijn"

  Rusland dan, de tweede tegenstander van België op het wereldkampioenschap. De Russen speelden in hun eerste match 1-1 gelijk tegen Zuid-Korea en konden niet imponeren.

  "Hen geen ruimte geven is de eerste stap", zegt Wilmots. "Ik hoop dat ze geen muur zullen optrekken, maar als ze het doen, mogen we ons geduld vooral niet verliezen."

  "Ze spelen normaal in een 4-3-3, zeer compact en ze zijn technisch sterk. Ze proberen het spel te maken, maar als ze de bal niet hebben, trekken ze zich in blok terug en mikken ze op de snelle omschakeling."

  "Ik verwacht een ander Rusland dan tegen Zuid-Korea. Dat we favoriet zijn? Dat zul je mij niet horen zeggen. Dat heb ik trouwens nog nooit gezegd. Elke wedstrijd is moeilijk."

  "Kijk maar naar de Spanjaarden. Die waren volgens velen ook favoriet en kijk wat er tegen Nederland en Chili gebeurd is. Eén domme fout en je kunt meteen uitgeschakeld zijn. Alleen met drie punten geraken we vooruit en halen we de 1/8e finales."