• home
 • video
 • pas verschenen

  "Hazard en Mertens op de flanken tegen Rusland"

  Snelders: "Mertens en Hazard hebben die beweging in huis."

  België-Algerije (2-1) ligt nu twee dagen achter ons. Sporza-analist en -cocommentator Eddy Snelders blikt vooruit naar zondag, naar de match tegen Rusland. Voor de oud-assistent van de nationale ploeg moet het van de flanken komen. Romelu Lukaku laat hij staan. En Snelders stelt zich vragen bij de efficiëntie van Moussa Dembele.

  Mertens op rechts, Hazard of Januzaj op links

  In zijn plan voor de tweede groepsmatch van de Belgen legt Eddy Snelders de nadruk op de flankspelers. Hazard en Mertens zijn zijn eerste namen om Rusland te ontwrichten.

  "Gezien onze status zullen we meer en meer tegen sterk georganiseerde ploegen moeten spelen", weet Snelders. "Daarom zullen we die flanken ten volle moeten benutten. Door het centrum spelen wordt moeilijker en moeilijker. Kijk maar naar Spanje."

  "Zondag zal het middenveld helemaal dicht zitten. De Russen zullen met z'n allen voor de 16 meter postvatten. Daarom moeten de Belgen opnieuw een doorgang forceren over de flanken."

  "Mertens op rechts en Hazard (foto) of Januzaj op links kunnen naar binnen of naar buiten knijpen. Zij hebben die beweging in huis, om naar buiten of naar binnen te knijpen, om de achterlijn te kunnen halen. Zij kunnen Lukaku en eventueel een opkomende middenvelder bedienen."

  "Je kan af en toe op opkomende flankverdedigers rekenen, maar als die oprukken is dat toch met enige aarzeling. Alderweireld probeert het nog, Vertonghen heb ik de achterlijn niet zien halen."

  Lukaku of Origi? Lukaku

  Dries Mertens en Eden Hazard moeten dus Romelu Lukaku bedienen, niet Divock Origi? "Neen", antwoordt Eddy Snelders.

  "Origi heeft Lukaku goed vervangen, maar ik zou hem zondag nog niet in de basis zetten. Het is een jonge speler met nog veel groeimarge."

  "En als hij slecht speelt heb je én een ontgoochelde Lukaku op de bank én een Origi die begint te twijfelen. Dan heeft Wilmots geen spits meer."

  "Toen Origi inviel, was de situatie ook anders. In de tweede helft kwamen de Algerijnen iets meer los en kregen we meer ruimte."

  "Als het zondag niet goed loopt met Lukaku moet de bondscoach uiteraard ingrijpen en Origi weer laten opdraven."

  Wachten op efficiënte Dembele

  Eddy Snelders (op de foto met Ruben Van Gucht) vraagt zich ook af wat Marc Wilmots met Nacer Chadli en Moussa Dembele doet.

  "Moeilijk. De twee brengen geen diepgang in het spel", vindt de cocommentator van Peter Vandenbempt.

  "Dembele is een stilist, technish sterk, maar waar is die efficiëntie? Daar zitten we al vijf jaar op te wachten. Ik zie geen diepgang, geen schoten op doelen, geen assists..."

  "Op een toernooi heb je net spelers nodig die over hun tegenstander heen gaan. Dan moeten ze lopen en niet met z'n drieën op een zakdoek spelen."

  Luister elke dag naar de opinie van Eddy Snelders in Sporza Brasil, van 18u tot 20u op Radio 1.