• home
 • video
 • pas verschenen

  Spanje volgt voorbeeld van Italië en Frankrijk

  Aanvoerder Fabio Cannavaro treurt na de uitschakeling in 2010.

  Voor de vijfde keer overleeft de wereldkampioen de eerste ronde van het volgende WK niet. Italië in 1950, Brazilië in 1966, Frankrijk in 2002 en Italië in 2010 gingen Spanje al voor.

  1950: Italië verliest van Zweden

  Twaalf jaar na het vorige WK (tijdens Wereldoorlog II werd de wereldbeker niet georganiseerd), slaagt Italië er met een heel andere ploeg niet in de eerste ronde in Brazilië te overleven. Het verliest van Zweden en speelt gelijk tegen Paraguay, Zweden stoot door.

  1966: Zelfs Brazilië en Pele maken het mee

  De eerste wedstrijd van de Brazilianen in Engeland wordt gewonnen van Bulgarije, met onder meer een goal van Pele. In de volgende match speelt Pele door een blessure niet en Hongarije wint met 3-1. Tegen het Portugal van Eusebio doet Pele wel weer mee, maar hij valt uit met een blessure. Brazilië verliest weer met 3-1 en moet als derde in zijn groep het toernooi verlaten.

  2002: Frankrijk gaat eruit zonder gescoord doelpunt

  In Japan en Zuid-Korea loopt het voor geen meter voor wereld- en Europees kampioen Frankrijk. De openingsmatch gaat met 1-0 verloren tegen Senegal en tegen Uruguay blijven de Fransen steken op een 0-0-gelijkspel. Ook in de laatste groepsmatch, tegen Denemarken, vindt Frankrijk de weg naar doel niet, het verliest met 2-0.

  2010: Italië wordt laatste in zijn groep

  Een groep met Paraguay, Slovakije en Nieuw-Zeeland lijkt een eitje voor wereldkampioen Italië, maar na telkens een 1-1-gelijkspel tegen Paraguay en Nieuw-Zeeland, wordt de situatie penibel. Toch heeft Italië alles nog in eigen handen tegen Slovakije, maar een 3-2-nederlaag later is de exit een feit.