• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "De grootste valkuil? Overmoed"

  Bijna alles is al wel gezegd en geschreven over Algerije, maar Peter Vandenbempt, die de match vanuit Belo Horizonte live zal becommentariëren voor de radio, voegt altijd nog iets toe. Openingsvraag: de hele bevolking is licht optimistisch. Is dat ook terecht?

  Maar ja, natuurlijk. Als je nu niet optimistisch zou zijn over de slaagkansen voor de Belgen, dan is er geen moment om het te zijn. Om te beginnen op basis van de prestaties die ze hebben geleverd, op de momenten dat het moest gebeuren, in de kwalificatiecampagne.

  Ze stralen zelfvertrouwen uit en de voorbereiding was perfect. De ploeg mist enkel Benteke, iedereen is fit, iedereen is scherp, iedereen is gretig en het is een verzameling talent zoals we dat nog nooit hebben gehad. Dus dat de bevolking enthousiast en optimistisch is, dat deel ik wel.

  Verrassingen in de opstelling verwacht ik niet. Wij moeten nog ontdekken wie centraal achterin zal staan: Van Buyten of Vermaelen? En als dat Van Buyten is, wie is dan linksachter? Vertonghen zoals altijd? Het zou me wel verbazen als die dan toch naar de bank zou verhuizen en Vermaelen start.

  De driehoek op het middenveld, dat moet toch Dembele-Witsel-De Bruyne worden. En Lukaku is uiteraard de spits. Verder staat Hazard op links en Mertens of Mirallas op rechts. Maar wie het daar ook wordt, een verrassing is dat ook niet.

  Wilmots heeft het in de kwalificatiecampagne wel eens een paar keer gedaan, zoals met Defour in Schotland, maar echte verrassingen verwacht ik deze keer dus niet.

  Wat is de grootste valkuil voor de Rode Duivels?

  Ik zou zeggen: overmoed. Er zijn al een paar verrassingen geweest op dit WK. Wie had verwacht dat Costa Rica Uruguay zou verslaan of Nederland Spanje? Ik neem aan dat de Belgen niet de volgende in de rij willen zijn. Dus: eventueel onderschatting, nonchalance. Maar ik zeg het nog eens: in de kwalificatiecampagne, toen het er toe deed, hadden ze daar geen last van.

  Er is ook de druk van een WK: straks komen ze op een scène waar ze nog nooit zijn geweest. Dat is niet te vergelijken met de Olympische Spelen, waar een aantal van deze jongens hebben gespeeld.

  En ik zou me ook niet mispakken aan het enthousiasme, de verbetenheid, grinta en nationale trots van Algerije, zeker in de eerste wedstrijd. Oké, er waren heel veel verhalen over ruzie met de pers, onenigheid, misnoegdheid over het harde trainingsregime. Maar daar zou ik mij dus niet aan mispakken.

  Het is de eerste wedstrijd, ze zullen zich willen tonen en alle kansen liggen er nog. Ze willen het beter doen dan de gouden generatie van de jaren 80. Ik verwacht een scherp, gemotiveerd en geconcentreerd Algerije, dat misschien op het randje zal spelen.

  Dus: de Belgen moeten vanaf minuut 1 bij de les zijn. Maar nog eens: dat waren ze op de momenten dat het nodig was in de kwalificatiecampagne. Ik zie geen reden om te denken dat het straks anders zal zijn.

  Peter Vandenbempt