• home
 • video
 • pas verschenen

  Tom Boonen hakt de knoop door: "Geen Tour"

  Boonen die Greipel klopt: een beeld dat niet in de Tour te zien zal zijn.

  De kogel is eindelijk door de kerk. Tom Boonen laat ook dit jaar de Ronde van Frankrijk schieten. De Omega Pharma-Quick Step-renner wil scoren in het najaar en denkt vooral aan het WK. Al laat hij de deur nog op een kleine kier. "Ik ben klaar voor de Tour, mocht de ploeg mij nodig hebben."

  De voorbije twee jaar liet Tom Boonen de Ronde van Frankrijk al links liggen. Maar de afgelopen editie had het vuur weer aangewakkerd bij Boonen. "Ik heb die koers gemist", klonk het in de eindejaarsgesprekken.

  Maar na een intens voorjaar was de liefde voor de Tour al wat bekoeld. Na veel vijven en zessen heeft Boonen nu eindelijk beslist om ook dit jaar thuis te blijven. "Ik ga geen Tour rijden. De ploeg zit vol met jongens die gemotiveerd zijn om dat te doen", zegt Boonen in de kranten. "Ik hoef er niet echt bij te zijn. Maar: ik ben er wel klaar voor, mocht de ploeg me alsnog nodig hebben."

  Boonen kon in de Tour een belangrijke schakel in de sprinttrein van Mark Cavendish worden. "Moet ik het, afgewogen bij wat in het najaar nog allemaal op me afkomt, louter en alleen daarvoor doen? Dat zou maar al te gek zijn", stelt Boonen.

  "Het is niet dat de goesting om naar de Tour te gaan, verdwenen is. Maar als ik de Tour rijd, zeg ik zo goed als vaarwel tegen de rest van het seizoen."

  En Boonen heeft duidelijk nog plannen voor het najaar. Het WK staat met stip genoteerd in zijn agenda, maar ook in de Vuelta hoopt Boonen te scoren. "Ik wil me er nog eens meten met de snelle mannen. Ik ben niet bang om puur als sprinter naar de Vuelta te gaan, met een halve ploeg in mijn dienst."

  "Nog geen supergevoel door val"

  De eerstvolgende afspraak voor Boonen, die momenteel de Ronde van Zwitserland rijdt, is het BK in Wielsbeke. Maar de voorbereiding werd vorige week verstoord door een val op training.

  "Vorige maandag ging ik in de afdaling van de Côte de Wanne onderuit. Mijn rechterarm en -hand waren geschaafd, mijn heup kapot. Hopelijk kom ik de volgende dagen goed door. Maar het supergevoel heb ik nog niet te pakken", vertelt Boonen.