• home
 • video
 • pas verschenen

  Boonen en de Tour: de liefde maakt plaats voor haat

  Boonen won zes ritten en één groene trui.

  Tom Boonen verschijnt ook dit jaar niet aan de start van de Ronde van Frankrijk. Boonen was vooral in zijn beginjaren succesvol in de Ronde, maar heeft altijd een haatliefdeverhouding met de Tour gehad. Nochtans won Boonen zes ritten in de Tour en pakte hij ook de groene trui. We rakelden de beelden op uit ons archief.

  2004: een debuut om van te dromen

  In 2004 maakt Tom Boonen zijn debuut in de Ronde van Frankrijk. In de eerste ritten gaat het nog mis, maar in de 6e etappe schiet Boonen een eerste keer raak. In de slotrit, met aankomst op de Champs-Elysées, zet Boonen de kroon op het werk.

  2005: opgave in de groene trui

  Een jaar later lijkt Boonen op weg naar de groene trui. Hij wint de tweede (in Les Essarts) en de derde rit (in Tours), maar na een tuimelperte moet hij zijn groene droom opbergen.

  2006: geen dagwinst, wel hoogdagen in het geel

  Boonen pakt geen ritzege in 2006, maar mag wel vier dagen pronken met de gele trui. Hij haalt wel opnieuw Parijs niet: op weg naar Alpe D'Huez stapt een zieke Boonen af.

  2007: een opvolger voor Planckaert

  19 jaar na Eddy Planckaert wint eindelijk nog eens een Belg de groene trui. Boonen dankt zijn trui aan onder meer twee ritzeges, in Bourg-en-Bresse en Castres. Het zou de laatste etappewinst van Boonen worden, die ook nooit meer de finish in Parijs zou bereiken.

  2009: via de rechtbank toch in de Tour

  Na een jaartje afwezigheid door een cocaïnezaak, dreigt Boonen door een nieuwe zaak de Tour te moeten missen. Via een Parijse rechtbank krijgt Boonen alsnog startrecht. Een succesverhaal wordt het wel niet: een vermoeide Boonen geeft op in de 15e rit.

  2011: hersenschudding doet Boonen afstappen

  Blessures trekken een streep door 2010, in 2011 is Boonen wel van de partij. Maar een val in de zevende rit gooit roet in het eten: Boonen loopt een hersenschudding op en geeft enkele dagen later op.