• home
 • video
 • pas verschenen

  "We staan te trappelen om deel te mogen uitmaken van dit voetbalfeest"

  De perszaal in Belo Horizonte barstte bijna uit zijn voegen.

  Een dag voor België-Algerije hebben Marc Wilmots en Vincent Kompany een laatste keer hun licht laten schijnen. De wereldpers hing aan hun lippen. "Outsider? Nee, we komen van ver. Gouden generatie? Nee, dan moet je eerst iets winnen."

  Veel nieuws viel er niet te rapen op de persconferentie. Heel wat buitenlandse journalisten waren naar Belo Horizonte afgezakt, omdat de Rode Duivels her en der als schaduwfavoriet worden bestempeld. Bondscoach Marc Wilmots nuanceert.

  "Het is vriendelijk dat we als outsider bestempeld worden, maar we komen van ver. Ik zie het meer als een uitdaging. Dit is ook geen gouden generatie. Dat ben je pas als je iets gewonnen hebt."

  "De honger is wel enorm groot. Dat was al onze kracht tijdens de kwalificaties en dat mag zeker niet veranderen. Of de druk groot is? Een ziek kind in het ziekenhuis, dat zorgt voor stress. Wij willen ons vooral amuseren."

  "Na het WK van 2002 (waar Wilmots uitblonk) voelde ik mij trots over onze prestaties. We hadden lef getoond en attractief gevoetbald. Ik hoop dat we dat na dit WK weer kunnen zeggen."

  Toch beseft de bondscoach dat het van details zal afhangen. "Mexico '86 wordt beschouwd als het summum in België, maar voor hetzelfde geld moeten we daar na drie matchen naar huis en is het een schande. Na de zege tegen de USSR was er plots euforie. Op het WK 1990 waren we eigenlijk beter, maar botsten we op Platt."

  "Niet veel veranderen in vergelijking met kwalificatie"

  Zondagavond kregen de Belgen aan de hand van videobeelden onderricht over de sterktes en zwaktes van Algerije. "Ze zijn fysiek sterk, zijn sterk in een-tegen-een-situaties en zullen nog gretig zijn omdat het de eerste match is", zegt Wilmots.

  "We kijken liever naar onszelf. Ik zal niet veel veranderen in vergelijking met de kwalificatiecampagne", licht hij een tipje van de sluier. "We weten wat we moeten doen."

  Kompany: "Er is niks, maar dan ook niks van nervositeit"

  Vincent Kompany toonde zich een echte wereldburger en polyglot op de persconferentie. In drie talen (Nederlands, Frans en Engels) beantwoordde hij de vragen.

  "Als ik een ideale voorbereiding had mogen beschrijven, was die niet ver van de onze geweest. Ik ben benieuwd wat dit zal geven", zegt de aanvoerder.

  "Ik zie niks, maar dan ook niks van nervositeit bij mijn medespelers. Dat komt ook omdat we hier in Brazilië in de luwte hebben kunnen trainen. Morgen zullen we weten of dat goed was of niet."

  Het gebrek aan ervaring wimpelt Kompany af. "Een groot deel van deze groep speelde ook samen op de Spelen in Peking, dus we hebben wel wat toernooi-ervaring. We deden allemaal ook veel ervaring op bij onze clubs."

  "We zijn blij dat we hier zijn, maar we beseffen dat we ook nog veel werk voor de boeg hebben. Als kind droomde ik er niet van om naar het WK te gaan, maar wel om iets op het WK te presteren."

  Kompany keek de voorbije dagen likkebaardend naar de andere matchen. "We staan allemaal te trappelen om deel te mogen uitmaken van dit voetbalfeest. Verschillende landen hebben hun beste voetbal bovengehaald op dit WK. Hopelijk kunnen wij dat ook."

  "We weten waar we Algerije pijn kunnen doen"

  Volgens de Algerijnen zijn de Duivels vooral achteraan te pakken, iets wat Kompany een glimlach ontlokte. "Dat maakt deel uit van het schaakspel voor zo'n wedstrijd. Het is normaal dat ze hopen ergens het verschil te kunnen maken."

  "Wij hebben ook ons huiswerk gedaan en denken ook te weten waar we ze kunnen pijn doen. Al klopt het wel dat de sterkte van Algerije vooral vooraan ligt."