Nog een dag: de wereldsaves van Preud'homme in 1994

wo 11 juni 2014 10:45
Preud'homme moest lang wachten om te schitteren op een WK.
Morgen begint het WK in Brazilië. Vandaag tellen we nog een keer af, met een doelman: rugnummer 1 Michel Preud'homme. Hij moest lang wachten om te schitteren op een groot toernooi. Op het WK 1990 werd hij op de valreep geklopt door David Platt, in 1994 hielpen zijn wereldsaves België voorbij Nederland.

Michel Preud'homme maakte in 1979 zijn debuut bij de Rode Duivels, maar het betekende niet meteen zijn grote doorbraak als nationale doelman. Guy Thys zag in de jonge Preud'homme vooral een derde doelman, na Jean-Marie Pfaff en Theo Custers. Hij mocht mee naar het EK 1980, maar kwam er niet in actie.

Daarna moest Preud'homme nog tien jaar wachten voor hij kon keepen op een groot toernooi. Op de WK's van 1982 en 1986 vond Guy Thys telkens een beter alternatief. En naar het EK 1984 mocht de doelman niet mee door de affaire-Waterschei.

In 1990 konden de Rode Duivels zich plaatsen voor het WK in Italië. De Belgen, met Preud'homme, overleefden de eerste ronde. In de achtste finales namen de Rode Duivels het op tegen Engeland. De wedstrijd leek lange tijd op strafschoppen af te stevenen, maar in de laatste minuut van de verlengingen moest Preud'homme zich toch gewonnen geven. David Platt zal voor eeuwig in het collectieve geheugen gegrift staan door dat doelpunt.

Ook op het WK 1994 in de Verenigde Staten overleefden de Rode Duivels de eerste ronde. De groepswedstrijd België-Nederland werd het gloriemoment van Michel Preud'homme. Philippe Albert scoorde de 1-0, maar het was vooral Preud'homme die de Belgen aan winst hielp. Hij schudde enkele wereldsaves uit zijn mouwen en werd na het WK uitgeroepen tot wereldkeeper van het jaar.

Het duel in de tweede ronde tegen Duitsland werd overschaduwd door een strafschopfout, die niet gefloten werd. De Duivels waren furieus en verloren de partij uiteindelijk met 3-2.