• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Wuyts: "Attractief karakter lijdt onder nivellering naar boven"

  Met Luik-Bastenaken-Luik zit het klassieke voorjaar er helemaal op. Hoog tijd dus voor een analyse met Sporza-wielercommentator Michel Wuyts. Hij heeft het onder meer over winnaar Simon Gerrans, Philippe Gilbert en het afwachtende koersgedrag in het peloton. "We moeten ons daar bij neerleggen en ook af en toe genieten van het tactische steekspel."

  Met Simon Gerrans kreeg de feesteditie van Luik-Bastenaken-Luik een Australische winnaar. "Hij misstaat in geen geval op de erelijst. Hij is de eerste Australiër die in Luik wint en dan is dat voor de eeuwigheid", stelt Michel Wuyts in zijn analyse.

  "Gerrans won al Milaan Sanremo, was de beste in een Tourrit en won ook vorig jaar de ploegentijdrit in de Tour. Daags na die zege deed hij iets prachtigs. Hij gaf in de volgende etappe de gele trui aan ploegmaat Impey."

  "Hij is snel, sterk en zeer gewiekst. Hij profiteert vaak van het krachtige werk van de beteren, zoals Valverde vandaag. Maar hij maakt het wel knap af. Al moet het ook gezegd: zonder die val in de laatste bocht wint Daniel Martin."

  Van Belgische kant was het vooral uitkijken naar Philippe Gilbert (foto). Hij mikte op een tweede zege in Luik. Gilbert plaatste in de slotkilometers wel zijn versnelling, maar liep op een counter van Valverde en co. Maakte hij een fout? "Die inspanning kost hem de zege", vindt Wuyts.

  "Gilbert en Valverde zaten elkaar de hele dag te beloeren en waren aan elkaar gewaagd. Toen Pozzovivo en Caruso weg waren, heeft Gilbert zijn verantwoordelijkheid genomen. Hij dacht: "Dit loopt hier mis. Ik moet dit rechtzetten." Daar heeft Valverde van geprofiteerd. En Gerrans nog wat meer, want hij maakt het af."

  "Attractieve karakter lijdt onder de nivellering"

  De voorbije weken werd ook steen en been geklaagd over het vrij saaie koersverloop in de klimklassiekers. Bleef Michel Wuyts ook in Luik op zijn honger zitten? "De angst regeerde", zegt de commentator.

  "Die angst is er als je voelt dat je niet goed genoeg bent, als je denkt dat je met 1 schot jezelf buiten westen zet. Je hebt in de Ardense klassiekers bovendien maar vier kansen. De ploegen zijn daar steeds beter op ingesteld."

  "Het middenveld wordt sterker en sluit aan bij de top. Zo krijg je een nivellering naar boven. Maar daar lijdt het attractieve karakter onder."

  "We zitten ook in een fase waarin de toppers, ook in de kasseiklassiekers, wat ouder worden. De jongeren zijn op komst en daar profiteert de middenmoot van. Iedereen is aan elkaar gewaagd en dan krijg je, toch zeker de laatste week, vrij spektakelloze wedstrijden."

  "Ik vrees dat er voor deze koersen niet meteen oplossingen zijn. We moeten er ons bij neerleggen en af en toe duimen en vingers aflikken bij het tactische steekspel."

  "Een saaie Tour? Neen, het wordt pittig"

  En de grote rondes? Wordt "wachten" ook daar het sleutelwoord? "Dat hangt ervan af", zegt Wuyts. "In de Giro zeker niet, daar is het zelfs koers in de vlakke overgangsetappes."

  "In de Tour zal het nauwelijks veranderen. De afwachtingsprocedure zal er van kracht zijn door het grote aantal topsprinters. Maar in de bergritten was er vorig jaar veel spektakel."

  "Team Sky is bovendien slecht bezig. In het peloton heerst het gevoel dat ze te pakken zijn, zeker bij Alberto Contador. Het wordt dus een pittige Tour."